vestnik

Koliko ukrajinskih otrok je že v pomurskih šolah?

Maja Hajdinjak, 24. 3. 2022
Osebni arhiv
Svetlana Oletič želi svojim rojakom s tečajem slovenščine olajšati življenje in pomagati, da bi se hitreje vključili v družbo. Foto osebni arhiv
Aktualno

Pripadajo jim dodatne ure slovenščine. Vključili so se tudi v srednješolsko izobraževanje.

Do vključno 22. marca je bilo v osnovne šole po Sloveniji vključenih 119 begunskih otrok iz Ukrajine, od tega osem v Pomurju – trije obiskujejo šolo v Murski Soboti, eden v Puconcih, dva v Odrancih in dva v Veržeju. Šole se pri vključevanju begunskih otrok ravnajo po okrožnici pristojnega ministrstva, v kateri so med drugim opisani postopki vpisa ter priporočila za vključevanje v pouk. Prvi dnevi naj bi bili namenjeni spoznavanju okolja in učenju slovenščine, otroci iz Ukrajine pa se vključijo tudi v oblike razširjenega programa in interesne dejavnosti na šoli. Ta za učence pripravi individualni urnik, po uvodnih dneh pa se učenec vključi v vse dejavnosti oddelka, v katerega je vključen. Učencem pripadajo tudi dodatne ure pouka slovenščine, za katere mora posamezna šola dati vlogo na ministrstvo za izobraževanje.

Ovira predvsem jezik

Ukrajinski begunci so se vključili tudi v srednješolsko izobraževanje. V zvezi z njihovim vpisom bodo predvidoma danes sprejete še nekatere potrebne dopolnitve pravnih podlag. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) imajo trenutno dva dijaka iz Ukrajine, 16-letnega fanta in 18-letno dekle, ki živita pri gostiteljskih družinah – eden v Lipovcih, drugi v Kuršincih pri Mali Nedelji. Zaradi težav z razumevanjem jezika in lažjega vključevanja v okolje so ju kljub starostni razliki dali v isti razred, kjer lahko sledita v glavnem naravoslovnim predmetom, angleščini in ruščini, ki jo tudi izvajajo na šoli.

Pri pouku ruščine so ju aktivneje vključili, da s svojim znanjem pomagata sošolcem. Ta teden so zanju začeli izvajati tudi individualni pouk slovenskega jezika, obiskujeta pa še popoldanski tečaj slovenščine, ki ga v prostorih GFML prostovoljno izvaja domačinka po rodu iz Ukrajine Svetlana Oletič. Kot sta povedala ravnatelj šole Zvonko Kustec in pomočnik ravnatelja Franc Čuš, je v ospredju socialna vključenost dijakov, saj se ukrajinski in slovenski šolski sistem razlikujeta, poleg tega je učni jezik prevelika ovira, da bi lahko dijaka sledila pouku enakovredno sošolcem.

Na šoli je zelo aktiven Leo klub Ljutomer, prek katerega so zbirali materialna sredstva za pomoč Ukrajini, v glavnem hrano z daljšim rokom uporabe in druge nujne življenjske potrebščine. Zbrano so že izročili Rdečemu križu Ljutomer. Učitelji na šoli pa so ob tem zbirali tudi denarna sredstva za športno opremo omenjenih dijakov in jih izročili gostiteljskima družinama, ki bosta organizirali nakup. Čuš je ob tem poudaril še, da oba dijaka redno, vsakodnevno prihajata k pouku, dijakinja pa je sodelovala tudi v zadnji šolski radijski oddaji Glas GFML. Šola je obema dijakoma zagotovila tudi brezplačna prevoz in malico.

Ocenjevati jih (še) ni mogoče

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je 18. marca virtualno srečala z ukrajinskim ministrom za izobraževanje in ga seznanila z možnostmi in pripravljenostjo šol, univerz, raziskovalnih institucij in športnih organizacij za takojšnje vključevanje. Šole sicer poročajo, da prosilci za azil še nimajo ustrezno urejene dokumentacije – izkaznice o prosilcu za zaščito, ki jo izdajajo upravne enote, pravijo na ministrstvu.

Tudi znanja teh učencev trenutno ni mogoče ocenjevati, ker se slovenski in ukrajinski šolski sistem razlikujeta, sistem izobraževanja ukrajinskih otrok bo tako različen. Tisti, ki so že vključeni v slovenske šole, bodo vključeni v slovenski šolski sistem z dodatnimi urami slovenščine. Kjer je več ukrajinskih učencev ali so nastanjeni v azilnem domu, pa bo pouk potekal drugače. Podrobnosti bodo dorečene v naslednjih dneh, so še sporočili z ministrstva.

Prostovoljno poučuje na gimnaziji 

Svetlana Oletič dvakrat tedensko v popoldanskih urah izvaja tečaj slovenščine za mame in otroke iz Ukrajine. Do te ideje je prišla samoiniciativno, ker bi rada svojim rojakom olajšala življenje in pomagala, da bi se hitreje vključili v družbo. Tečaj izvajajo na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, ravnatelj šole Zvonko Kustec pa je poleg prostorov zagotovil tudi zvezke in pisala. Za tečajnike so uredili še prevoz. Kombi jih pobere po okoliških vaseh in po tečaju razvozi domov. Tiste mame, ki imajo majhne otroke, se organizirajo tako, da gresta recimo dve mami na tečaj, dve pa ostaneta doma in pazita na otroke, naslednjič pa se zamenjajo. Na zadnjem tečaju je bilo 25 tečajnikov, vsakič pa se pridruži še kakšen. »Imam učbenik za poučevanje slovenščine za tujce, nekaj gradiva pripravim tudi sama. Pomaga mi prijateljica Olga Naizhar, ki je prav tako iz Ukrajine in že 12 let živi v Sloveniji,« pravi Oletičeva. Rojakom pomaga tudi z nasveti, kam naj se obrnejo za začasno zaščito, jih poveže z Rdečim križem, išče zanje oblačila in vse, kar potrebujejo, pomaga pa jim tudi pri iskanju službe.

PREBERITE ŠE: V ormoški osnovni šoli že 13 ukrajinskih otrok, policija opozarja na nevarnost trgovine z ljudmi

begunski-otroci ukrajina izobraževanje
Kaj zdaj berejo drugi