vestnik

Kolumna: Bog, daj nam vsejede krave in vzemi pse vegetarijance

Jože Črnko, 25. 1. 2019
Nataša Juhnov
Aktualno

Težko je delo veterinarja. Tudi tistega terenskega, ki se vozi po vse bolj praznem Goričkem in posluša radio. In verjetno že stotič v etru zasliši novico: ozračje se segreva, krivi so... predvsem pa krave. Sledi razlaga o tem, kako absorptiven je metan, ki ga izločajo krave, koliko se je skrčil gozd zaradi novih pašnikov, koliko je več erozije, koliko se je povečala poraba vode in še in še. Po nekem času me debata vsrka. In razmišljam. A je krivo samo govedo, katerega število se povečuje? Kaj je z drobnico, srnami, jeleni in kamelami, pa lamami in jaki? Vse to so prežvekovalci z milijardami celulitičnih mikroorganizmov v vampu in so tako kot govedo na tem svetu že na stotisoče let in vsi tvorijo pline. Sicer manj kot govedo, ki dnevno proizvede okrog 900 litrov plinov, pretežno metana, a vztrajno ''onesnažujejo'' planet. Spet pomislim: a svet potrebuje skoraj 1,2 milijarde goved? Zagotovo, saj nas je na modrem planetu že krepko čez sedem milijard. In ker vem, da se je od leta 1950 prebivalstvo potrojilo, mi takoj postane jasno, da je pač tako narasla tudi potreba po mesu. Seveda se zavedam, da smo glavni porabniki mesa mi iz razvitega sveta. Ob tem tudi razmišljam, kako bi bile videti švicarske, avstrijske, nemške ali francoske planine brez krav na paši, kaj bi Nizozemci brez svojih nekaj 100 vrst sirov in predvsem, kaj bi z vsem travinjem, če ne bi bilo krav. Se še spomnite bolezni ''norih krav«? Najhuje je bilo v Združenem kraljestvu, kjer je za rešitev problema tako imenovanega BSE stroka razpravljala tudi o možnosti pokončanja vseh krav na otoku. Pa tega niso naredili. Ne zaradi gospodarske škode. Ne. Tega niso naredili, ker enostavno niso vedeli, kaj bi s travo, ki bi je bilo v deževni državi v obilju.
Pred kratkim sem se vrnil iz Indije. Ja, tiste, kjer je krava sveta žival. Ampak krav tam sploh ni dosti. Izstopajoče so pač zato, ker jih vidiš na za nas nenavadnih krajih, tudi na avtocesti. Toda prav Indija z malo kravami ima med desetimi najbolj onesnaženimi mesti na svetu kar šest predstavnikov. Sosednja Kitajska, kjer prav tako niso znani po omembe vredni govedoreji, prispeva preostala štiri mesta v deseterici. Glej ga zlomka – med mojim obiskom je bila onesnaženost zraka – brez krav – kljub temu presežena za 17-krat. Resda z delci PM2,5, a pljučem ti povzročajo več škode kot kravji metan.
Ob tem mi nemirno dušo spet parajo vprašanja. Zakaj? Zakaj naj bi ljudje postali vegetarijanci ali vegani, če jih je evolucija naredila vsejede. A bomo mar postali sčasoma prežvekovalci? Kdo narekuje tako miselnost? In kdo so tisti iz druge skrajnosti, ki so začeli psom pripravljati vegetarijanske brikete. Postajam vedno bolj jezen. Vse to samo zato, ker sem poslušal radio.
kolumna