vestnik

(KOLUMNA) Medčloveška bližina

Damjana Nemeš, 27. 12. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pred nami so še zadnji dnevi leta, ki je bilo za vse drugačno. Zaznamovala ga je koronavirusna bolezen, ki nas je dodobra spremenila in nam odvzela vse, kar je doslej veljalo za samoumevno. Svobodo druženja, gibanja, pristnih stikov in objemov. Odvzela nam je dogodke in spomine, ki bi jih lahko ustvarjali v krogu družine, prijateljev, sorodnikov ali sodelavcev.

Leto neznank in ugank ni bilo prizanesljivo do nikogar in se je dotaknilo vseh. Mnogih le zaradi sprejetih ukrepov in omejitev, drugih neposredno zaradi bolezni. Ravno zdravstvena kriza, ki jo je povzročil neznani virus, je terjala veliko življenj. Samo če se ozremo na našo državo, vsakodnevno poročamo o bolnikih, ki so umrli zaradi posledic koronavirusne bolezni. Ta je pustila veliko negativnih posledic tudi pri podjetnikih, obrtnikih in nevladnih organizacijah. Mnogi med njimi se zaradi novih razmer borijo za preživetje, veliko jih je zaradi brezizhodnega položaja že obupalo in zaprlo svoja podjetja.

Tudi sama kot predsednica že četrto leto vodim kulturno-umetniško društvo, ki šteje nekaj več kot 70 članov. Letošnje leto tudi nam ni prizaneslo. Čeprav so naše tegobe malenkostne v primerjavi z že omenjenimi podjetniki in obrtniki ter splošno situacijo v gospodarstvu, tudi društvom v tem letu ni bilo lahko.

Pred dobrim tednom smo se s člani upravnega odbora sestali v vaško-gasilskem domu, kjer je »domovanje« našega društva. Po navadi naši sestanki potekajo v društveni pisarni, kjer za skupno mizo razpravljamo, kujemo načrte za prihodnje leto ter se veselimo druženja s člani, podporniki, sovaščani, pa tudi pohodniki, ki se udeležijo naših pohodov, ter drugimi obiskovalci, ki radi zahajajo v naš kraj na naše tradicionalne prireditve.

bccde77101744b5552c23863816cf2b0
Damjana Nemeš
Pohod Budinci

Sestanek, ki ga vseskozi izvedemo pred iztekom leta tudi zaradi pregleda opravljenega dela in krajšega druženja, je bil tokrat povsem drugačen kot v preteklih letih. Sestali smo se v veliki gasilski dvorani, posedli vsak za svojo mizo in z zaščitnimi maskami na obrazu opravili nujno. Velikih načrtov za prihodnost nismo delali, saj ne vemo, kaj nam bo prineslo novo leto. Smo se pa strinjali, da moramo, če bo to mogoče, izpeljati vsaj nekaj prireditev. Pri čemer sploh ni v prvi vrsti vprašanje denarja. Vsi, ki smo člani kakšnega manjšega društva, vemo, da so prireditve velikokrat po finančni plati same sebi namen in se z njihovo organizacijo klubska blagajna kaj prida ne napolni. Vendar jih vodstva in člani društev vseeno prirejamo, da razveselimo sebe, ker delamo tisto, kar imamo radi, ter da razveselimo s svojim delom in programom tudi druge, ki imajo radi glasbo, ples, petje, ljudsko kulturo, ljudske običaje, gasilstvo in podobno.

70fc79b03491c2bf6ffd3e8ccaa1f836
J. L.
Fotografija je simbolična.

Naš sestanek se je po približno pol ure končal. Dogovorili smo se le, da bomo v prihajajočih mesecih videli, ali se bomo lotili načrtovanja prireditev in dogodkov. Kljub nastali situaciji pa smo se strinjali, da so nam preizkušnje, ki nam jih je to leto postavilo na pot, veliko tudi dale. Kot posamezniki smo lahko v tem letu naredili inventuro pri sebi. Lahko smo izkoristili podarjeni čas in ga preživeli v krogu najbližjih. Lahko smo tudi razmislili o stvareh, ki res štejejo. Zdravje, medsebojni odnosi, prijateljstvo, topla beseda. Če pa se vrnem k našemu društvu, lahko z gotovostjo trdim, da smo spoznali, koliko nam zares pomenijo druženja, petkove ali sobotne vaje folklorne skupine, ko čas bolj kot plesu namenimo pogovorom, smehu, zabavanju. Spoznali smo, koliko nam pomeni množica ljudi, ki vsako leto januarja pridejo k nam na tradicionalni pohod in skupaj z nami aktivno zakorakajo v novo leto. Koliko nam pomenijo naši podporniki in prijatelji, ki z veseljem obiščejo naše prireditve in nam tako pokažejo, da cenijo naš trud in delo.

Za vsakega izmed nas je bilo leto težko, a nas je naučilo tudi, da je ravno medčloveška bližina tista, ki daje življenju smisel in lepoto. Izkoristimo torej vse dane trenutke v družbi najdražjih, v prihodnjem letu pa najdimo pogum, optimizem in srčnost za prestajanje novih preizkušenj, ki nam jih bo naklonilo življenje.

kolumna razmišljanje medčloveška-bližina
Kaj zdaj berejo drugi