vestnik

(KOLUMNA) Obramboslovec s kavča

Andrej Bedek, 3. 1. 2021
Vestnik.si
Samo bedaki in konji
Aktualno

»Kljub temu je treba odkrito reči, čeprav boste mogoče rekli, da napačno komuniciram, da za večino prebivalstva ključen prispevek k temu, da epidemijo umirimo, predstavlja ležanje na kavču in gledanje televizije.« Janez Janša v pogovoru za TV Slovenija 19. novembra.

Ubogal sem. Ker se mi je v tej poplavi zmedenih protikoronskih prepovedi, s katerimi izza govorniškega pulta že vse od marca žuga Jelko Kacin, vladni govorec za bolezen covid-19, ta ukrep zdel pravzaprav še najbolj taktičen. Previdno se utrdiš na domačem terenu. V okolju, ki ga poznaš do obisti. Nasprotnika utrudiš, navlečeš na svoje ozemlje, prikrito mu nastaviš past. Za trenutek sovražniku popusti zbranost. Bum. Tvoj je. Zbil si ga na tla. Zadal smrtonosni udarec. Zadel v maniri Koutra in Horvata iz protinapada. Za 1 : 0. Krik veselja. Oda radosti.

Ukaz je vedno ukaz. Vojska se nikoli ne izgubi, kvečjemu zaide. Niti se ne bi spodobilo, da bi s končanim študijem obramboslovja kaj dosti ugovarjal stanovskima kolegoma. Navsezadnje sem kar blizu razmišljanju predsednika vlade. Naslov moje diplomske naloge je namreč Analiza obrambno-varnostnega sistema Republike Madžarske in članstva v zvezi Nato. Čeprav bi Janši lahko kaj zameril. Marca 2018, ko sem razkril pedofilske akrobacije kandidata za poslanca SDS, kar je ta na koncu priznal, me je na njegovem priljubljenem družabnem omrežju ozmerjal kot podaljšano roko levičarske policije. Ni me razorožil.

Nazaj na kavč. V bistvu z vsakim nastopom kolega obramboslovca nasprotnika zlahka razorožita. Kratki rafali. Težko orožje lahko ostane v skladiščih. »Preveč ste martinovali.« »Na koline rajši pozabite.«  »Ne udeležujte se praznovanj in zabav.« »Obnašajte se, kot da smo vsi okuženi.«

Kako bosta mastno zaslužila, ko bosta preživela za človeka usodno apokalipso.

Na kavču. Prižgeš televizijo. Kdo vam laže? Preklopiš. Kviz Joker. En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade. Sedem jokerjev za srečo. Edino pravilo: ni umika. Tekmovalec mora odgovoriti na deset vprašanj, zasluži pa lahko 20 tisoč evrov. Ni nemogoče, je pa težko. Znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. Kako na njem ostati? Enostavno. Če znaš našteti izume, ki so plod madžarskega znanja. Spet sosedje. Rubikova kocka. Vitamin C. Kemični svinčnik. Drži – kuli je izumil Madžar. Pisal pa se je – Biro. Vse drugo je zgodovina.

Spet preklopiš. Na kanal, ki je pred kratkim menjal lastnika. Zdaj ta prihaja – iz vzhodne sosede. Lepo je biti (naš) sosed. Na sporedu serija Samo bedaki in konji. Ena največjih britanskih televizijskih uspešnic. Med letoma 1981 in 1995 so ustvarjalci posneli 65 epizod. Med letoma 2001 in 2003 pa enkratne epizode kot božične poslastice za najbolj nore oboževalce. Delboy in Rodney v vsaki epizodi skušata kupiti in prodati skoraj vse, kar jima pride pod roke. Žal se nikoli ne obnese v njuno korist. »Prihodnje leto ob tem času bova milijonarja,« je običajno rekel Delboy.

Delboy in Rodney, ki sta s svojim dedkom, kasneje pa s stricem živela v zanikrnem stanovanju v neugledni soseski Peckham na jugovzhodu Londona, sta pogosto postregla z izjemnimi domislicami. V eni od njih po radiu slišita, da takratna Sovjetska zveza pripravlja jedrski napad na Veliko Britanijo. Začelo se je odštevanje – povrhu po naključju na odpadu najdeta večjo količino jekla. Ideja pade. Treba je izdelati zaklonišče. Vse deluje. Delboy ima že preračunano. Kako bosta mastno zaslužila, ko bosta preživela za človeka usodno apokalipso. Dokler ne ugotovita, da v zaklonišče ne doteka kisik. Nekdo je zamašil zračnik. Ptič. Kako vendar? Ker je bilo zaklonišče na vrhu stolpnice! Rusov se ni treba bati.

Naslov serije temelji na izreku Samo bedaki in konji delajo za preživetje, ker je tudi osrednja tema glavnih junakov, ki želijo obogateti hitro in s pomočjo sumljivih poslov.

Janša je bil včasih obrambni minister. Kacin je bil nekoč minister za obrambo. Logično torej, da je vojna osrednji pojem obeh. V bistvu živita vsak v svoji vojni. Če sovražnika ni, ga poiščeta. »Janša je sicer najraje v vlogi scenarista zgodb, ki odvračajo pozornost od njega.« Tako je še nedavno govoril Kacin. Janša pa mu je vrnil: »Po moji odstranitvi z mesta ministra za obrambo leta 1994 je funkcijo z vso vnemo zasedel človek, ki sem ga leta 1990 osebno predlagal za svojega namestnika.« Janša je Kacina marca 2020 ustoličil za govornika v koronakrizi. Vse drugo je zgodovina.

(Moja) obramboslovska brata po orožju.

kolumna jelko-kacin janez-janša