vestnik

(FOTO) Komemorativna svečanost v Radencih

Dani Mauko, 31. 10. 2022
Dani Mauko
Komemorativna svečanost v Radencih.
Aktualno

Območno združenje vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona je v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih ob dnevu spomina na mrtve organiziralo žalno slovesnost - komemoracijo.

Predsednik Nikolaj Brus je kronološko obudil spomine na dogodke izpred 31 let ter dejal, da se spominjamo vseh žrtev vojne 1991, še posebej mladega fanta Alojza iz Janževega Vrha, ki je bil 28. junija v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, ter 3. julija v bolnišnici Rakičan podlegel poškodbam. Prav tako 28. junija je v Gornji Radgoni pod streli oklepnika JLA ob 11:38 omahnil in umrl svetovni popotnik Janez Svetina, pokosili so ga rafali iz mitraljeza.
"Vsem tem žrtvam in žrtvam vseh vojn, tudi v Ukrajini in drugod po svetu, se poklanjamo na tej slovesnosti", je še povedal Brus, se še posebej zahvalil županu Romanu Leljaku in Občini Radenci za skrbno urejanje parka z okolico.

komemoracija, radenci
Dani Mauko
Komemorativna svečanost v Radencih.

Ob praporih veteranskih združenj in društev, ki jim je poveljeval praporščak Matjaž Perša, so Marija Gaube, sestra ubitega Alojza, Štefan Žalodec, podpredsednik OZ SČ Gornja Radgona, Darjan Mencingar, predsednik KO ZZB NOB Radenci, predstavnik OZ VVS Lenart ter Brus ob spomeniku prižgali sveče, Luka Ajlec pa položil venec občine.
Kulturni program so izvedle z recitacijami učenke (Klara Olaj, Jan Mulec, Alja Ružič, Sara Jurjovič Grobelnik, flavtistka Ajša Nidorfer) Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci pod mentorskim vodstvom prof. Zdenke Šiplič.
Pred slovesnostjo v Radencih je bila komemoracija tudi pri spomeniku NOB na Kapelskem Vrhu.
komemoracija radenci