vestnik

Komemorativna slovesnost tudi v Gornji Radgoni

M.V., 31. 10. 2019
Marina Vrbnjak
Komemoracija v Gornji Radgoni
Aktualno

V organizaciji občine Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona so se Radgončani tudi letos zbrali na komemorativni slovesnosti pred spomenikom žrtev vojne NOB na Partizanski ulici v središču mesta.

Poklonili so se vsem umrlim, tistim v borbah za severno mejo, v času I. in II. svetovne vojne, po vojni in tudi v vojni za Slovenijo leta 1991.

komemoracija, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Komemoracija v Gornji Radgoni

V programu, ki ga je povezoval pripadnik večine veteranskih organizacij, upokojeni ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc, so nastopili Ženski pevski zbor DU Gornja Radgona, recitatorji iz radgonske OŠ ter glasbeniki iz ZGŠ Maestro. Upokojeni častnik Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo Zdravko Stolnik, ki je ob tej priložnosti dejal, da so se vsi skupaj zbrali, da spoštljivo in svečano obudijo spomin na mnoge Slovenke in Slovence, ki so dali svoja življenja za svoj narod, za svojo domovino. Izpostavil je tri vojaške mejnike ohranjanja slovenstva in slovenskega ozemlja v zadnjih sto letih - boj generala Maistra za severno mejo, narodnoosvobodilni boj in osamosvojitveno vojno. »Vsi, ki so v teh vojnah umrli za obstanek slovenskega naroda pa si zaslužijo spoštljiv spomin. Svoja življenja so dali za naš narod, zato, da je obstal na svoji zemlji, ohranil slovensko besedo in končno prišel do svoje države – Slovenije“, je med drugim poudaril Stolnik.

komemoracija, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Komemoracija v Gornji Radgoni

Delegacije udeležencev, predstavnikov vseh veteranskih združenj ter drugih organizacij pa so tradicionalno položili vence in prižgali sveče na mnogih spominskih obeležjih in grobovih v mestu in okolici.

komemoracija gornja-radgona