vestnik

(KOMENTAR) Starši in otroci ne znajo komunicirati, CSD ima dela vse več

Sandra Fekonja, direktorica CSD Pomurje, 10. 10. 2021
Nataša Juhnov
Sandra Fekonja
Aktualno

Centri za socialno delo že vrsto let opozarjamo na kadrovsko pomanjkanje. Eden izmed razlogov za to so vedno nove naloge zaradi sprememb področne zakonodaje, pri čemer se kadrovska struktura ne veča skladno s povečanim obsegom dela.

Drugi razlog je naraščajoča kompleksnost sodobne družbe, kar vpliva na to, da so primeri, ki jih obravnavamo, vedno težji. Stiske družin so tudi v Pomurju vedno bolj kompleksne. Dejavnikov tveganja, da pride do vedenjskih in čustvenih težav pri otrocih, socialne izključenosti družine in neustreznega izvajanja starševske skrbi, je zelo veliko.


V primerjavi z drugimi regijami je Pomurje slabše razvito, dohodki prebivalcev so nižji, stopnja registrirane brezposelnosti je med najvišjimi, po številu obravnav kaznivih dejanj nasilja v družini na 100.000 prebivalcev je regija v vrhu v državi. Ti dejavniki vplivajo na povečanje obsega dela na področju ukrepov za varstvo koristi otrok, nasilja v družini, v porastu so različne oblike zasvojenosti, vse večja je problematika na področju duševnega zdravja.


Zaradi kombinacije vseh teh dejavnikov starši pogosto ne zmorejo kakovostno opravljati svoje starševske vloge, zato je vedno več težav v odraščanju, vedenjskih in čustvenih težav, zaradi katerih je otroke treba nastaniti v vzgojnih zavodih.

Starši in otroci ne znajo komunicirati, otroci pogosto bežijo od doma in se zatekajo v različne oblike odvisnosti in neprimerno družbo. Poleg tega je delež starejših visok, zato je tudi število starejših, ki so potisnjeni na rob družbe, veliko.

Število nizkih pokojnin, ki izhajajo iz nizkih vplačanih prispevkov za socialno varnost, se bo še naprej povečevalo, kar bo zviševalo tveganje revščine v starosti in ustvarjalo pritiske na uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Tveganje revščine in tudi tveganje socialne izključenosti sta sicer že vrsto let med starejšimi, starimi 65 let in več, od vseh starostnih skupin najvišji in sta se v zadnjih letih še povečevali. V Pomurju imamo največje število upravičencev do osebne asistence. Področje osebne asistence pokriva samo en koordinator invalidskega varstva, po naši oceni bi jih potrebovali vsaj tri. Vsi našteti dejavniki in še številni drugi izzivi, s katerimi se v centru za socialno delo srečujemo na praktično vseh področjih, od nas zahtevajo polno angažiranost in veliko več dela na terenu, kot ga zmoremo sedaj.



Kljub izjemni obremenjenosti se v CSD Pomurje ves čas trudimo izvajati dodatne projekte, aktivnosti in programe, za katere ocenjujemo, da lahko prispevajo k destigmatizaciji posameznih ranljivih skupin, aktivnosti, s katerimi opozarjamo na problematiko in s katerimi povezujemo deležnike v lokalnem okolju, ki delujejo na področju socialnega varstva.

Vse dodatne aktivnosti naši strokovni delavci izvajajo z veseljem, samoiniciativno, veliko dela opravijo v svojem prostem času, ker jim je mar za uporabnike, ker svoje poslanstvo opravljajo s srcem in vso odgovornostjo. Zato jim je treba omogočiti, da bodo to opravljali tako, da ob tem ne bodo izgoreli.


Zavedati se moramo, da centri za socialno delo imamo znanje in izkušene, visoko strokovne in usposobljene strokovne delavce, ki izjemno dobro obvladajo svoje področje, ki so pripravljeni prenašati znanje na mlade, zagnane sodelavce, vendar nujno potrebujemo kadrovske okrepitve, da bomo imeli čas za pravočasno, individualno in poglobljeno obravnavo vsakega uporabnika ter socialno delo izvajali skladno z najnovejšimi smernicami stroke. 

csd-pomurje center-za-socialno-delo-murska-sobota sandra-fekonja