vestnik

(Komentar) Igra domin Erjavca in Počivalška

Janko Votek, 5. 12. 2019
Aleš Cipot
Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek sta sodelovala na okrogli mizi na prireditvi Pomursko podjetje leta 2018.
Aktualno

Zgodba o sodelovanju kmetijske ministrice Aleksandre Pivec pri spornem projektu SRIP se je razplamtela.

Če držijo navedbe o nespoštovanju profesionalnih standardov v tistem delu projekta, v katerem je sodelovala Pivčeva lahko brez zadržka zapišemo, da je šla čez mejo. S tem je poteptala visoke profesionalne standarde, ker je za človeka z najvišjim akademskim nazivom pridobljenim v tehničnih znanostih milo rečeno nenavadno, da ga ne okvalificiramo kako drugače. Njeno sodelovanje pri projektu  - še kot državne sekretarke verjetno ni sporno, nenazadnje je dobra poznavalka tega področja. Izkušnje in znanja si je pridobila z dolgoletnim delom na razvojni agencija Bistra. Lahko, da so ravno te »izkušnje« bile povod, da je »zašla« in zaobšla profesionalne standarde, kar se ji očita (nejasno avtorstvo, povzemanje besedil brez navajanja virov ipd.). V tem delu dokazovanja svoje poštenosti ne bi smela imeti problemov, če je dejansko spoštovala profesionalne standarde. Ob tem afera dobiva povsem politično dimenzijo, ki se jo poskuša zreducirati na notranje probleme Desusa. Toda ne gre samo za Desus in ohranitev oblasti Karla Erjavca, ampak tudi za Zdravka Počivalška in njegov SMC.

murska-sobota, kmetijska-ministrica, dr
Nataša Juhnov
Aleksandra Pivec.

To, da je Pivčeva postala trn v peti Karla Erjavca ni nobeno presenečenje. Za Karla Erjavca vemo, da ne izbira sredstev, ko gre za njega osebno in njegov položaj. Takrat ni pomembna država in tudi ne njegova zaščitniška skupina (upokojenci), na katere se ves čas svojega političnega aktivizma naslanja. Tudi tokrat bo žrtvoval vse tudi javni ali če hočete državni interes in to ne prvič. Erjavec je skorajda v vsakem mandatu, ko je sodeloval v vladi storil enako in se tako ohranjal na političnem prizorišču kot vpliven akter.

Tokratno torpediranje Pivčeve je podobna zgodba. Erjavcu je malo mar, da je ravno kmetijski resor v tem času v najbolj občutljivem obdobju. Na evropski ravni se bodo začela pogajanja o delitvi kmetijske pogače. Slovenija za zaščito svojih interesov mora imeti pripravljene programe. Zato v pogajanjih ministrstvo potrebuje popolno ekipo. Drži pa, da Pivčeva ni samo problem Karla Erjavca, ampak tudi problem slovenskih »sovhoznikov« (velikih kmetijskih podjetij), ki jim nikakor ne ustreza njena odločnost pri spreminjanju kmetijske zakonodaje, ki je naravnana v prid družinskim kmetijam. Ti ves čas lobirajo proti vodilni ekipi ministrstva. Vložili so kar nekaj denarja v raziskave v katerih se dobesedno poveličuje vlogo in pomen velikih kmetijskih gospodarstev. Največji ekstremisti napovedujejo lakoto Slovencev, če bodo posestvom zmanjševali obseg najetih zemljišč. Tudi te »raziskave« so približno take kot se očita Pivčevi za njene prispevke v projektu SRIP, pa se nihče ne premakne. Tudi zaradi tega bi bilo potrebno z vehementnim  in arogantnim obnašanjem   Karla Erjavca narediti konec. Nenazadnje ob morebitnem odstrelu Pivčeve nima ustrezne kadrovske rešitve za kmetijsko ministrstvo.

Osamljeni Karel
Bobo
Karel Erjavec

V tej malverzaciji pri projektu SRIP, pa ni udeležen samo Desus preko svoje ministrice, ampak tudi aktualni gospodarski minister in sedanji predsednik Stranke modernega centra Zdravko Počivalšek. SMC se je ves čas svojega vladanja in tudi sedaj sklicevala na visoke moralne standarde in poštenost. Ta se je pokazala tako, da so vsi, ki so v to verjeli in tako delali počasi odpadali. Klavdija Pergar je bila ena od vzhajajočih zvezd SMC, ki pa je hitro ugasnila, ko ji je bilo dokazano plagiatorstvo pri pridobitvi njenega znanstvenega naziva. Takrat so jo umaknili izpred oči javnosti in se hvalili s svojimi etičnimi standardi. Prepričali so jo, da se je odpovedala poslanskemu mandatu in tako odprla vrata v parlament Dušanu Radiču. Šele zdaj se vidi spoštovanje moralnih in etičnih standardov. Dobila je dobro plačano direktorsko mesto v organizaciji, ki je mimogrede vrtela velike evropske denarje in to v službo, ki je tako ali drugače v ingerenci Zdravka Počivalška najprej kot ministra in zatem še kot nosilca projekta slovenskega turističnega mastodonta – turističnega holdinga. Nenazadnje so znotraj svojih resorjev tako ali drugače odložili vse svoje kadre, ki so po volitvah izviseli, tu Dušana Radiča.

komentar karel-erjavec zdravko-počivalšek aleksandra-pivec