vestnik

(KOMENTAR) Donirana hrana neprecenljiva za brezdomce

Polonca Felicijan, strokovna vodja Zavetišča za brezdomne osebe Murska Sobota, 15. 11. 2021
Mateja J. Potočnik
Slika je simbolična.
Aktualno

V ta namen smo se vključili tudi v projekt Viški hrane, katerega del smo od začetka, ko so člani Lions kluba Murska Sobota prostovoljno vozili živila do naših uporabnikov, do danes pa se je projekt docela razvil, kar za uporabnike pomeni vsakodnevni dostop do raznovrstne prehrane.

V Zavetišču za brezdomne osebe Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Mozaika – Društva za socialno vključenost, izvajamo javni socialnovarstveni program, s katerim ljudem, ki se srečujejo s stanovanjsko problematiko, nudimo storitve za izboljšanje življenjskih razmer. Primarni namen programa, ki ga izvajamo na dveh lokacijah, je zagotavljanje dostojne in varne namestitve. Ker program poteka 24 ur dnevno, uporabnikom poleg psihosocialne pomoči v okviru dnevnih aktivnosti nudimo možnost in pomoč pri oskrbi z osnovnimi pripomočki za bivanje, pomoč za urejanje socialno-ekonomske situacije, spremstvo in zagovorništvo, strokovno pomoč za osebnostno rast ter iskanje možnosti za vrnitev v socialno in delovno okolje. Pomoč in podporo nudimo uporabnikom z učenjem konstruktivnega preživljanja časa v okviru različnih vsakodnevnih delavnic, kjer pridobivajo veščine pri skrbi zase in svoje bivalno okolje. Velik del delavnic in usmerjenega dela s posamezniki namenjamo učenju za poln in zdrav način življenja, kjer ima primerna in kakovostna hrana še posebej velik pomen.

V ta namen smo se vključili tudi v projekt Viški hrane, katerega del smo od začetka, ko so člani Lions kluba Murska Sobota prostovoljno vozili živila do naših uporabnikov, do danes pa se je projekt docela razvil, kar za uporabnike pomeni vsakodnevni dostop do raznovrstne prehrane. V svojem programu tako tudi s pomočjo donirane hrane skrbno načrtujemo in izvajamo prehrano uporabnikov skladno z zdravimi življenjskimi smernicami in prilagojeno posameznikovemu zdravju. S pomočjo te hrane in z lastno angažiranostjo pri pripravi zdravih obrokov je dnevno poskrbljeno za uravnoteženo prehrano vseh uporabnikov. Poleg skrbi za prehrano kontinuiranih uporabnikov pa letno nudimo pomoč tudi 50 zunanjim iskalcem pomoči, ki jim pomagamo v obliki pripravljenih paketov hrane, drugih potrebnih artiklov in storitev ter tako pripomoremo k reševanju socialne problematike v širši okolici. S tem v življenja socialno ranljivih oseb prinašamo dobre zglede in prakse ter jih navajamo na pozitivne prehranske navade.

V hiši skupaj z uporabniki vsakodnevno pripravljamo sveže, tople obroke, odkrivamo nove recepte, se izobražujemo o zdravi prehrani, ogromno truda pa vložimo tudi v pridobivanje novih znanj o pomembnosti zdravega prehranjevanja za ohranjanje zdravja in lajšanje težav zaradi že pridobljenih bolezni. Z vsakim posameznikom izdelamo individualni načrt, v katerem ima uživanje zdrave hrane in pridobivanje zdravih življenjskih navad pomembno vlogo. K dosegi tega cilja znatno pripomore projekt donirane hrane, ki uporabnikom omogoča dejanski dostop do kakovostnejše hrane, kar je zanje neprecenljive vrednosti. Zelo smo hvaležni vsem, ki kakor koli pripomorejo, da je hrana, namesto da bi jo zavrgli, dostopna ljudem iz socialno ranljivih družbenih skupin. Na ta način krepimo zdravje in dobrobit vseh ljudi ter solidarnost v družbi sedanjosti in prihodnosti. V društvu menimo, da je projekt Viški hrane resnično primer dobre prakse, kjer se prepletajo človečnost, prostovoljstvo in pozitiven odnos do dobrin.

IMG_20211023_094411_polonca felicijan
Osebni arhiv
Polonca Felicijan, strokovna vodja Zavetišča za brezdomne osebe Murska Sobota.

hrana brezdomci
Kaj zdaj berejo drugi