vestnik

Komisija potrdila povezavo med cepljenjem in smrtjo mladega dekleta. V Sloveniji s cepivom Janssen ne bodo več cepili

Vestnik, 30. 11. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Na vladni novinarski konferenci so predstavili ugotovitve posebne komisije, ki je preiskovala povezanost med smrtjo 20-letnega dekleta in cepljenja s cepivom Janssen.

Predstavnik posebne komisije, ki je preučila primer umrlega dekleta, je na konferenci dejal, da so potrdili, da je v tem primeru prišlo do razvoja sindroma tromboze oziroma je cepljenje povzročilo imunsko trombocitopenijo. Ob preučitvi predloženih dokumentov, ki jih je komisiji predložila tudi osebna zdravnica 20-letnice, so potrdili še, da ni bilo potrjenih stanj, ki bi lahko vplivala na pojav težav po cepljenju. "Komisija je ocenila, da je povezava med cepljenjem in tragičnim zapletom bila gotova. Kljub ustreznemu zdravljenju je prišlo do smrtnega izida," je dejal predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič. 



Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da se je ministrstvo seznanilo s poročilom komisije in z njim bo seznanilo tudi posvetovalno skupino. "Predlagal bom, da ustavi cepljenje s tem cepivom," je dejal in dodal, da se boste s tem vektorskim cepivom lahko cepili le na izrecno željo, to pa boste morali potrditi z lastnoročnim podpisom.

cepljenje covid-19