vestnik

Končan razpis za izbiro izvajalca projekta izgradnje pomurskega vodovoda

Timotej Milanov, 29. 6. 2020
Jure Zauneker
Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač je od Damijana Jaklina simbolično prejel kladivo in s tem tudi predsedovanje svetu regije v prihodnjem letu.
Aktualno

Vodenje sveta regije je od Damijana Jaklina prevzel Alojz Glavač

Pomurski župani so na zadnji seji sveta pomurske razvojne regije med drugim govorili o nadaljnjih aktivnostih pri projektu pomurskega vodovoda. Direktor družbe Vodovod sistema B Daniel Kalamar je pojasnil, da je že končan razpis za izbiro izvajalca, skupna vrednost najugodnejših ponudb pa je okoli 30 milijonov evrov. Projekt zajema gradnjo v vseh občinah, v katerih poteka vodovod sistema B, v nekaterih bodo gradili primarne vode, v drugih transportne vode, objekte za krmiljenje in druge spremljajoče objekte. Projekt zajema tudi gradnjo vodarne v Murski Soboti, ki bo, kot smo že poročali, na območju nekdanje vrtnarije, hkrati bo tam imela nove prostore tudi uprava družbe Vodovod sistema B. »Če ne bomo kmalu začeli del, nam bodo potekla gradbena dovoljenja in nam ne bo nič pomagal denar, ki smo ga prejeli,« pravi Kalamar, ki pojasnjuje, da imajo že vse potrebno za začetek izvajanja projekta, vključno z izvajalci, a ga ne morejo začeti, dokler ne prejmejo odločbe z ministrstva za okolje, saj pred tem ne morejo podpisati pogodb z izvajalci. »Projekt ni priljubljen na ministrstvu, saj gre za obsežen projekt s specifičnim načinom financiranja,« je županom še povedal Kalamar.


Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je ob tem opozoril, da prihaja pri izvajanju nekaterih projektov na ministrstvu za okolje (MOP) do velikih zaostankov pri povračilu sredstev, ki jih morajo občine medtem založiti. »Traja več mesecev, da se na MOP zadeve premaknejo. Vmes lahko pride še do podpisov aneksov, kar zadeve še dodatno zaplete,« pravi Jevšek. Svet regije je zato sprejel tudi sklep, s katerim pozivajo pristojna ministrstva, naj pospešijo refundacijo sredstev, da ne bi povzročali likvidnostnih težav občinam.


Lendavčani bodo kupili svoje letalo

toča, goričko, nevitha
Osebni arhiv
Nekateri pomurski župani menijo, da bi morali čim prej začeti aktivnosti boja proti toči.

Župani so govorili tudi o letalski obrambi pred točo. Pri tem je župan Občine Tišina Franc Horvat opozoril, da so Avstrijci tovrstne aktivnosti izvajali že maja. »V svetu regije smo enkrat že sprejeli sklep, da je eno letalo v Mariboru premalo za te naloge, s tem sklepom smo tudi dorekli, da bi moralo biti eno letalo še na rakičanskem letališču,« je poudaril župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Ker je težava tudi v slabi odzivnosti nekaterih občin, predvsem glede sofinanciranja, je svet regije sprejel sklep, s katerim je med drugim pozval vse občine, ki še tega niso storile, da se vključijo v aktivnosti, povezane z bojem proti toči. Župan Gornje Radgone Stanislav Rojko meni, da niso krive občine, ki se ne želijo pridružiti, temveč država, ki ne vzpostavi takega regulativnega okvira, da bi bilo to obvezno. Občina Lendava v zvezi s tem pripravlja prijavo na projekt Life, s katerim bi vzpostavili lasten sistem obrambe pred točo. V okviru projekta, v katerega bi po besedah župana Janeza Magyarja vključili še partnerje iz drugih slovenskih regij in tujine, bi kupili tudi ustrezno letalo. Sicer gre za raziskovalni projekt, v katerem bodo skušali najti tudi najprimernejši reagent za boj proti toči, ki bi bil najmanj obremenilen za okolje.
Sejo sveta regije je tokrat še zadnjič vodil župan Občine Velika Polana Damijan Jaklin, po enem letu je predsedovanje svetu prepustil moravskotopliškemu županu Alojzu Glavaču, njegov prvi namestnik bo župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, drugi namestnik pa župan Občine Kuzma Jožef Škalič.

pomurski-vodovod vodovod-sistem-a