vestnik

(FOTO) Koncert Marko bande in Tjaše Šimonka Kavaš v Lendavi

Jože Gabor, 29. 8. 2020
Jože Gabor
Koncert Marko banke in Tjaše Šimonka Kavaš v Lendavi
Aktualno

Marko banda in Tjaša Šimonka Kavaš so sinoči nastopili na letnem odru lendavske gledališke in koncertne dvorane.

S tem koncertom se v Lendavi zaključuje sklop julijskih in avgustovskih prireditev z naslovom Poleti v Lendavo, ki so potekale pod zvezdami na prireditvenem prostoru na prostem med stavbo kulture in lendavskim parkom Roža. Marko banda je nastopila s skladbami iz prekmurske zakladnice ljudske glasbene dediščine, ki so jih igrale prejšnje generacije ljudskih godcev na levem bregu pokrajine ob Muri. Zvoke ljudskih glasbil je tokrat dopolnjeval vokal Tjaše Šimonka Kavaš.

kocert
Jože Gabor
Koncert Marko banke in Tjaše Šimonka Kavaš v Lendavi

Etoglasbena zasedba Marko banda letos praznuje trideset let delovanja. Ustanovili so jo leta 1990 v Beltincih kot podmladek bande Kociper-Baranja, oziroma Beltinske bande. Marko banda je nastopala na kulturnih in družabnih prireditvah ter spremljala ob nastopih folklorno skupino KUD Beltinci. Pri izvedbi ljudskih skladb se trudijo, da bi zvenele čim bolj tako, kot so zvenele, ko so jih igrale prejšnje generacije godcev in razveseljevale ljudi skozi desetletja in stoletja. Ob številnih nastopih po Pomurju in drugje po Sloveniji so prekmursko ljudsko glasbo predstavljali še v mnogih drugih državah Evrope in tudi na drugih celinah.

kocert
Jože Gabor
Koncert Marko banke in Tjaše Šimonka Kavaš v Lendavi

Trije so člani zasedba Marko banda od njene ustanovitve: Andi Sobočan (cimbale), Boštjan Rous (klarinet) in Slavko Petek (kontrabas). Miha Kavaš (violina) in Željko Ritlop (klarinet) pa sta se jim pridružila pozneje. Z njimi večkrat nastopi tudi Tomaž Rauch (viola).

kocert
Jože Gabor
Koncert Marko banke in Tjaše Šimonka Kavaš v Lendavi

Tjaša Šimonka Kavaš je glasbenica, glasbena pedagoginja, zborovodkinja in članica glasbene skupine Ethnotrip. S svojim glasbenim ustvarjanjem se trudi približati ljudsko glasbo poslušalcem, pri čemer pogosto sodeluje z možem Miho Kavašem, ki je tudi violinist pri Marko Bandi. Njen vokal ob nastopih pričara čustva in občutke, ki so skriti v prekmurski ljudski glasbi.

koncert marko-banda tjaša-šimonka-kavaš