vestnik

Kaj vse obljubljajo v NSi in LMŠ ter kdo bo kandidiral na listi krščanskih demokratov v Pomurju?

Rok Šavel, 27. 11. 2021
NSi
Tonin je prepričan, da je prihodnost Slovenije odvisna od rezultata, ki ga bo dosegla NSi na prihajajočih državnozborskih volitvah.
Aktualno

Danes je potekal digitalni kongres Nove Slovenije, na katerem so potrdili vladni program za obdobje 2022 - 2026 in predstavili kandidate za volitve v državni zbor. Digitalni kongres so izvedli tudi v LMŠ, kjer so ravno tako potrdili program za prihajajoče državnozborske volitve.

Na več kot peturnem digitalnem kongresu Nove Slovenije so med drugim spregovorili ministri iz vrst NSi, in sicer Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec in Mark Boris Andrijanič, evropska poslanka Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine Jožef Horvat. Slednji je v svojem govoru opozoril na "razmah dekadence levega liberalizma", ki se ji po njegovih besedah lahko zoperstavi le krščanska demokracija. "Za razliko od levega liberalizma, ki v svojem nebrzdanem svobodnjaštvu propagira izključno pravice in s tem vodi v konflikt, krščanska demokracija temelji na dolžnosti, osebni odgovornosti ter spoštovanju tradicije, zakonov in človečnosti," je dejal aktualni pomurski poslanec.

Podpora NSi kot odmik od koalicije KUL in SDS

Člane in simpatizerje NSi je nagovoril tudi obrambni minister in predsednik stranke Matej Tonin, ki je prepričan, da lahko zmagajo na prihajajočih parlamentarnih volitev. Dejal je tudi, da NSi ne bo razbijala vlade nekaj mesecev pred volitvam in namesto revanšizma, izključevanja in kulturnega boja, kar je očital Marjanu Šarcu, napovedal dialog, sodelovanje in vizijo razvite, zelene in sproščene Slovenije. "Upam si trditi, da je prihodnost Slovenije močno odvisna prav od rezultata NSi," je poudaril Tonin in dodal, da predstavljajo alternativo neučinkoviti koaliciji KUL in ostrini SDS.

Na kongresu so predstavili in potrdili vladni program 2022-2026, ki ima pet sklopov (Zeleno socialno-tržno gospodarstvo, Dostopno javno zdravstvo, Država v službi človeka, Vsestranski razvoj posameznika in Povezana enakomerno razvita Slovenija), ki jih sestavlja 14 poglavij. Program, poimenovan Verjamemo v sodelovanje, vsebuje 75 projektov in 75 ključnih projektov.

Nekatere izmed predlaganih rešitev:


- Povišanje splošne dohodninske olajšave na 7.500 evrov
- Razvojna kapica na višini 4600 evrov
- Omogočiti gradnjo malih hidroelektrarn na slovenskih rekah in vodotokih
- Postavitev objekta za termično obdelavo odpadkov
- Zaposlovanje tujcev le tam, kjer ni domače delovne sile
- Odprava koncesij v zdravstvu in uvedba nove statusne oblike "samostojni nosilec zdravstvene dejavnosti"
- Konkurenca na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja
- Ukinitev v.d.-jevsta na položajnih delovnih mestih in mestih direktorjev javnih zavodov
- Ukinitev ministrstva za javno upravo in ustanovitev ministrstva za digitalizacijo
- Uvedba modela vajeništva po zgledu Avstrije
- Javno objavljanje podatkov o zaposljivosti diplomantov po programih in fakultetah
- Zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane
- 12-mesečne davčne počitnice ob prvi zaposlitvi
- Dodatnih 30 dni starševskega dopusta za očete
- V šestih mesecih do občinskega prostorskega načrta
- Enoten upravljavec, enotna aplikacija in enotna vozovnica za ves javni potniški promet
- Uvedba manjšega števila močnih pokrajin in finančna avtonomija občin

Horvata ni med kandidati

Ob zaključku kongresa so predstavili tudi kandidate za državnozborske volitve v vseh volilnih enotah. Med njimi so vsi trenutni ministri, razen Marka Borisa Andrijaniča, ki se še ni dokončno odoločil, in skorajda vsi poslanci. V osmi volilni enoti (Ptuj), ki zajema tudi volilne okraje v Pomurju, bodo kandidirali na listi NSi: Nataša Bauman, Peter Feguš, Ivan Fras, Špela Hojnik, Ivan Horvat, Matjaž Kosi, Andreja Novak-Görkeš, Martina Perša, Peter Pribožič in VIktor Vajngerl. Med kandidati tako ni dolgoletnega poslanca in vodje poslanske skupine Jožefa Horvata, ki je že nedavno za Vestnik potrdil, da se želi upokojiti. Po naših informacijah sicer še obstajajo možnosti, da ga stranka prepriča v ponovno kandidaturo. Iz istih razlogov med kandidati ni poslanca Mihaela Prevca, ki sicer kandidira v volilni enoti 1 (Kranj).

nsipomurje
NSi
Med kandidati v osmi volilni enoti po pričakovanjih ni Jožefa Horvata, ki se namerava upokojiti.

Tudi Šarec predstavil program, napovedal normalizacijo Slovenije

Istočasno je potekal tudi digitalni kongres Liste Marjana Šarca, na katerem so delegati potrdili program z naslovom Normalizacija. Rešitve. Razvoj., s katerim bodo šli na prihajajoče državnozborske volitve. Program po besedah Šarca postavlja LMŠ kot razvojno liberalno-stranko, ki želi delati za širše dobro in skrbeti za razvoj družbe kot celote. Prvak LMŠ je v svojem nagovoru napovedal tudi kadrovske rošade, ki jih bo morala opraviti nova vlada. "Če bomo prišli na oblast zato, da bomo spet uporabljali neke stare vzorce leve sredine, ki se ni hotela nikomur zameriti, potem te oblasti niti ne bomo vredni," je poudaril nekdanji premier in opozoril na to, da se bo treba soočiti z razsutimi javnimi financami in kaosom v vseh sistemih. "Naš cilj ni vladati, ampak upravljati državo v skupno dobro," je zaključil svoj nagovor.



Pri priprava programa LMŠ je sodelovalo 247 članov programskih odborov in zunanjih strokovnjakov v 17-ih programskih odborih. Vsebuje 373 rešitev, ki odgovarjajo na 78 izzivov.

Med ključnimi predlaganimi ukrepi so naslednji:

- Davčna razbremenitev 14. plače
- Priprava celovite strategije razvoja javnega zdravstvenega sistema
- Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
- Možnost pridobitve prvega lastniškega stanovanja z odplačilom najemnine
- Povečanje javnih vlaganj v znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost: Vsako leto dodatnih 100 milijonov evrov do leta 2026, s ciljem doseganja 1,5% bruto družbenega proizvoda
- Manj vmešavanja države v gospodarstvo
- Prostovoljna aktivacija bančnih depozitov z izdajo namenskih državnih obveznic z zajamčenim donosom, in sicer za graditev stanovanj za mlade, energetskih objektov in infrastrukture
- Ukinitev državnega sveta in uvedba neobveznega relativnega prednostnega glasu na ravni volilnih enot

kongres nsi lmš volitve