vestnik

Konstituiran razvojni svet regije, za predsednika izvolili Tadeja Ružiča

Rok Šavel, 5. 11. 2021
Rok Šavel
Razvojnemu svetu Pomurske regije bo v obdobju 2021-2027 predsedoval Tadej Ružič (v sredini).
Aktualno

V grajski dvorani dvorca Rakičan je potekala konstitutivna seja Razvojnega sveta Pomurske regije za programsko obdobje 2021-2027. Za predsednika tega organa, ki je med drugim zadolžen za sprejem regionalnega razvojnega programa, so člani soglasno izvolili Tadeja Ružiča, izvršnega direktorja družbe Medicop.

Po potrditvi kandidatne liste v občinskih svetih vseh pomurskih občin je bila sklicana konstitutivna seja Razvojnega sveta Pomurske regije (RSR) za programsko obdobje 2021-2017. Organ, ki je poleg Sveta Pomurske razvojne regije zadolžen za usklajevanje pobud in interesov v okviru regionalnega razvoja, bo naslednjih šest let po Branku Drvariču vodil Tadej Ružič, izvršni direktor soboške družbe Medicop, ki ga je predlagala Pomurska gospodarska zbornica (PGZ).

rsr3
Rok Šavel
Konstitutivna seja Razvojnega sveta Pomurske regije 2021- 2027.

Podpredsedniški položaj še v zraku

Člani RSR, ki sestoji iz predstavnikov občin, gospodarstva in nevladnih organizacij, pa se očitno niso uskladili pri izvolitvi novega podpredsednika organa, saj je radenski župan Roman Leljak predlagal, da se ta točka umakne z dnevnega reda in prestavi na naslednjo sejo.

člani rsr
RSR
Člani RSR 2021-2027



V nadaljevanju so člani potrdili poročilo o izvajanju regionalnega razvojnega programa 2014-2020 v letu 2020 in se seznanili s stanjem projektov v okviru dogovora za razvoj regij. Gre za 16 najpomembnejših regijskih projektov, ki zajemajo sedem projektov poslovnih con in en projekt podpornega okolja, šest projektov kolesarskih povezav in dva projekta nadgradnje vodovoda. Kot je pojasnila Sabina Potočnik z Razvojnega centra Murska Sobota (RCMS), glede na razpoložljiva sredstva beležijo ostanek sredstev na prednostnih naložbah 6.1 (vlaganje v vodni sektor) v višini 1,7 milijona evrov in na prednostnih naložbah 3.1 (spodbujanje nizkoogljičnih strategij) v višini dobrih 72 tisočakov. Robert Grah, direktor PGZ, in Leljak sta člane seznanila o aktivnostih v okviru Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Kot sta dejala, so na dosedanjih sejah organ organizacijsko vzpostavili in poudarili pomen pravočasne priprave izhodišč za operativni program, da se bodo lahko v razpravo vključili tudi v regiji.


Oster boj za denar


Tadej Pirc z RCMS je ob koncu konstitutivne seje predstavil proces priprave Regionalnega razvojnega programa Pomurje 2021-2027 (RRP), ki je težak skoraj 3,3 milijarde evrov. Po zbranih projektnih predlogih s strani občin, gospodarstva in nevladnikov sledi delo RSR, da oblikuje regijske projekte strateškega pomena in oblikuje prednostni seznam po tematskih področjih. Tu bo ključna vloga odborov, ki jih bodo vzpostavili na naslednji seji RSR. Po besedah Ružiča so sredstva za sofinanciranje omejena, zato je potrebno prejeti določena pravila, v kakšnem ponderju bo podpora regijskih in lokalnih projektov. Pomembna bo tudi investicijska sposobnost občin in da bodo projekti, ki bodo uvrščeni v RRP, pripravljeni do te mere, da lahko gredo v izvedbo.

rsr1
Rok Šavel
Konstitutivna seja Razvojnega sveta Pomurske regije 2021- 2027.



Soboški župan Aleksander Jevšek je pri tej točki opozoril na oster boj za denar, ki poteka v okviru delitev sredstev na vzhodno in zahodno regijo. "Apeliram na predstavnike v organih vzhodne kohezijske regije, da vztrajajo pri tem, da dobimo denar, ki nam pripada," je pozval župan mestne občine. Spomnil je, da je regijski obisk vlade 23. novembra priložnost, da se na to opozori pristojne in jim tudi predstavi ključne probleme v Pomurju. Dodal je še, da je potrebno vprašati vlado, kateri pomurski projekti so bili izbrani iz nabora, ki so jih posredovali na ministrstvo za gospodarstvo v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost ter kdaj bo ta denar na voljo.

Oglasil se je tudi velikopolanski župan Damijan Jaklin, ki je opozoril, da mora RRP temeljiti na naših ljudeh, regionalnem potencialu in na realnih projektih. "Zavedati se moramo, da je ta dokument vstopnica v igro za nabor sredstev," je poudaril.

razvojni-svet-pomurske-regije konstitutivna-seja tadej-ružič regionalni-razvoj
Kaj zdaj berejo drugi