vestnik

Korak do pomurske univerze?

Rok Šavel, 13. 11. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Z zakonom bi znanost v Pomurju dvignili na višji organizacijski nivo in uredili sistemsko financiranje.
Aktualno

Pomurski poslanci v državni zbor vložili predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji.

Že leta 2008 so takratni pomurski poslanci Mitja Slavinec, Geza Džuban, Maria Pozsonec, Jožef Horvat in Feri Horvat predlagali sprejetje zakona, s katerim bi se uredil status združenja Pomurska akademsko-znanstvena unija (PAZU), ki deluje od leta 2003. Ideja takrat ni bila udejanjena, je pa zdaj predlog zakona ponovno na mizi, saj so ga v parlamentarno proceduro vložili Ferenc Horvath, Jožef Horvat, Franc Jurša in Dejan Židan.

Cilj zakona je po vzoru Inženirske akademije Slovenije in Slovenske matice ustanovitev PAZU, katere namen bi bil pospeševanje kakovostne rasti znanstvenih ved in njihovo učinkovitejše vključevanje v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj pomurske regije kakor tudi podpora in večanje znanstvene kulture med prebivalstvom. Z zakonom bi uredili naloge, članstvo, upravljanje in tudi financiranje PAZU, navajajo predlagatelji.

Kot je za Vestnik dejal prvi podpisani pod predlogom zakona Horvath, je pobuda prišla od znanstvenikov. Po oceni poslanca madžarske narodne skupnosti bi predlog moral imeti zagotovljeno podporo, saj ga podpira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, prav tako široko podporo nakazuje dejstvo, da sta pod besedilom zakona podpisana tudi opozicijska poslanca. »Upam, da se tu ne bomo delili. Če že v Pomurju nimamo univerze, lahko naredimo vsaj pomemben korak v tej smeri. Gre za željo, da se znanost dvigne na višji organizacijski nivo in uredi sistemsko financiranje, ki daje osnovo za neko konkretno delovanje,« pravi Horvath. Med nalogami, ki jih za PAZU opredeljuje predlog zakona, je moč najti tudi ustanavljanje zavodov na področju izobraževanja, znanstvene, raziskovalne in kulturne dejavnosti v Pomurju.

Slavinec: Vesel bom širše podpore

Za začetek dela PAZU bi bila po oceni predlagateljev potrebna proračunska sredstva v višini 100.000 evrov na leto, zagotovilo bi jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Sčasoma bi se PAZU financirala tudi iz članarin in sponzorskih sredstev. Statut PAZU sicer sprejema skupščina, vlada bi dajala soglasje le k določbam, ki se nanašajo na financiranje. Poleg skupščine organe PAZU sestavljata predsedstvo in predsednik, člani PAZU pa so lahko doktorji znanosti, raziskovalci in vrhunski umetniki, ki so rojeni ali imajo stalno prebivališče v Pomurju oziroma s svojim delom in ravnanjem izražajo pripadnost regiji, je še zapisano v predlogu zakona.

Zakon, če bo sprejet, se bo začel uporabljati 1. januarja 2022. Ustanovno skupščino PAZU bo sklicalo združenje, ki mu predseduje državni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Slavinec. Člani ustanovne skupščine so, kot je navedeno v predlogu zakona, vsi člani združenja – konec leta 2020 jih je bilo 185 rednih –, to pa ima tudi status nevladne organizacije v javnem interesu. »Iniciativa, pri kateri sem sodeloval pred več kot desetletjem, takrat žal ni prišla pravočasno v obravnavo. Kot za vsako pobudo in projekt, ki je v korist Pomurja, bom tudi v tem primeru vesel, če pomurskim poslancem uspe zagotoviti širšo podporo,« je o novi pobudi pomurskih poslancev dejal Mitja Slavinec.

Osebni arhiv
Mitja Slavinec
PAZU znanost mitja-slavinec