vestnik

Koronavirus kroji pouk tudi na puconski osnovni šoli

I.B., 19. 10. 2020
Nataša Juhnov
Doma je ostalo okrog 50 učencev, ki bi se sicer morali izobraževati v šoli. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Od ponedeljka naprej se slovenski učenci od 6. razreda naprej izobražujejo na daljavo. Štefan Harkai, ravnatelj Osnovne šole Puconci, pravi, da so vsi vedeli, da bo do takšne situacije prišlo, niso si pa mislili, da tako hitro. Na pouk na daljavo so se z učiteljskim zborom začeli pripravljati že avgusta, trenutno pa se na šoli ubadajo še z okužbami s koronavirusom med zaposlenimi.

Prva okužba med zaposlenimi se je pojavila v petek, včeraj pa so bili s covidom-19 okuženi že štirje zaposleni. Težavo na šoli rešujejo tudi v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Harkai pove, da večina učiteljev opravlja delo na daljavo, doma pa je ostalo tudi okoli 50 učencev, ki bi se sicer morali izobraževati v šoli. Razred, ki je bil v stiku z okuženo učiteljico pred soboto, je šel v karanteno, v ostalih primerih pa so se skušali dogovoriti s starši, v kolikor imajo možnost varstva, da otroci ostanejo doma in se šolajo na daljavo. Od sobote namreč epidemiološka služba zaradi porasta števila okužb ne išče več stikov okuženih in zanje ne izdaja karantenskih odločb. 

»Trenutno se še ne soočamo s pomanjkanjem kadra, če se bodo številke se povečevale, pa se bomo začeli ukvarjati s tem,« tako ravnatelj. Doda, da so povezani z območji, kjer so se že pojavila določena žarišča, vendar situacije kot je današnja, v petek niso pričakovali. Na šoli razmišljajo, da bi se tudi učenci razredne stopnje še ta teden izobraževali na daljavo.

a961f07ed9143e920e5f4e9afa278a53
A. Nana Rituper Rodež
Štefan Harkai pravi, da razmišljajo o tem, da bi se tudi učenci razredne stopnje še ta teden izobraževali na daljavo.

Do okužbe pa je prišlo tudi v Vrtcu pri OŠ Puconci. Pozitivna na covid-19 je ena vzgojiteljica, zaradi stikov pa sta doma še njena pomočnica in spremljevalka gibalno oviranega otroka. Tudi v vrtcu, pravi Harkai, bodo starše zaprosili, če imajo varstvo, da otroke pustijo doma. »Tu pa nastaja vprašanje plačila varstva, ker ni tako kot je bilo spomladi v času epidemije. Sicer pa je to zdaj sekundarnega pomena, saj se strinjam s tem, kar je včeraj dejal predsednik vlade, da mora biti zdravje na prvem mestu,« meni Harkai. Naj spomnimo, v obdobju prve razglašene epidemije zaradi koronavirusa, so bili starši oproščeni plačila vrtca za čas, ko so bili zavodi zaprti.