vestnik

(KPK) Cantarutti favoriziral tudi Medicop, a danes bi ravnal enako

R.Š., 22. 10. 2021
Bobo
Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti pravi, da je ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čimprej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji.
Aktualno

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri ravnanju bivšega državnega sekretarja na gospodarske ministrstvu Aleša Cantaruttija ugotovila kršitve pri naročanju zaščitne opreme od družbe Medicop. Sam pravi, da bi danes v takem položaju ravnal enako.

Po ugotovljenih kršitvah nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija glede naročil zaščitne opreme pri podjetju Hmezad - TNT je KPK sedaj ugotovila tudi kršitve v povezavi s soboškim podjetjem Medicop. Zdajšnji generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije naj bi marca in aprila 2020 z več dejanji neutemljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika ter s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov.

Kršitev integritete in zakona o državni upravi

"V zvezi s sklenjenimi pogodbami z družbo MEDICOP je namreč državni sekretar nepooblaščeno odobril hitro realizacijo nakupa kisika, poslal več navodil za realizacijo ponudb oziroma pogodb ter se vpletel v urejanje bančne garancije. V funkciji državnega sekretarja teh pristojnosti ni imel, saj je bil za vodenje postopkov javnega naročanja za nabave zaščitne opreme pooblaščen Zavod za blagovne rezerve," so sporočili v KPK in dodali, da očitana dejanja predstavljajo kršitev 17. člena zakona od državni upravi in kršitev integritete.

Kot so še vnovič poudarli v KPK, je treba tudi v izrednih razmerah nujno zagotoviti enakopravno obravnavo in transparentnost postopkov. Ugotovitve KPK so sicer pravnomočne, Cantarutti zoper njih ni vložil upravnega spora niti ni podal izjasnitve nanje, postopki zoper nekdanjega državnega sekretarja pa so sdaj v celoti zaključeni.


Zavod za blagovne razmere neodizven in z nesposobnim Galetom

Cantarutti je v sporočilu za javnost dejal, da se ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čimprej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji. "Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako," je zatrdil.

Ob tem je pojasnil, da je na ministrstvo in tudi osebo prejemal klice iz slovenskih bolnišnic, da naj zagotovijo dodatne količine kisikovih enot, ki jih bodo potrebovale ob morebitnem zaostrovanju razmer. Zavod blagovnih rezerv je bil takrat že brez direktorja, gospoda Toneta Zakrajška, ki je zbolel za covidom, in po besedah Cantaruttija zelo neodziven, saj se je znašel pred izjemno zahtevno nalogo zagotovitve zaščitne medicinske opreme, kar ni njegovo osnovno poslanstvo, in predvsem, po mnenju nekdanjega državnega sekretarja, z nesposobnim namestnikom direktorja. To funkcijo je opravljal Ivan Gale, najbolj znan po razkritju domnevnih spornih poslov z zaščitno opremo.

Na voljo je bil le Medicop

Sicer ne zanika, da je na zavod enkrat poklical in tudi poslal nekaj mailov ter jih zaprosil za ureditev papirologije glede pogodbe z dobaviteljem kisikovih enot, slovenskim podjetjem Medicop, a da niti slučajno ni bil njegov namen favoriziranje posameznega podjetja. Kot je dodal, je le Medicop v tistem trenutku ponujal kisikove enote.

"Vojne razmere na globalnem trgu medicinske opreme so botrovale hitremu odzivanju in prepričan sem, da sem storil samo tisto, kar bi vsak normalen človek, ki mu ni vseeno za Slovenijo in bi se znašel na mojem mestu. Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon. Spoštujem KPK kot institucijo, niti slučajno pa se ne strinjam z očitanimi obtožbami o preseganju pooblastil, saj menim, da Komisija ni upoštevala vseh razmer, v katerih smo na MGRT takrat delovali in sprejemali odločitve", je še zapisal Cantarutti.

aleš-cantarutti kpk medicop