vestnik

Sveti Jurij ob Ščavnici: Kraj še naprej stagnira

Marina Vrbnjak, 29. 5. 2020
Marina Vrbnjak
Trinajsta redna občinska seja se je, kljub temu da je trajala skoraj dve uri, končala zaradi nesprejetja dnevnega reda. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

Trinajsta redna občinska seja se je, kljub temu da je trajala skoraj dve uri, končala zaradi nesprejetja dnevnega reda. »Srž problema je, da v osnutku proračuna ostaja postavka vrtec,« je pojasnil član svetniške skupine Naprej Ivan Fras. O njem se želijo pogovarjati samostojno.

Bojijo se enormnega zadolževanja občine
Že dan pred sejo je svetniška skupina Naprej pripravila tiskovno konferenco, kjer so predstavili vzroke za nesprejetje dosedanjih osnutkov. Moti jih predvsem enormno zadolževanje občine. »V primeru gradnje druge različice vrtca bomo imeli predimenzioniran vrtec z ogromnim dolgom, ki bo dolgoročno zaviral razvoj občine,« so prepričani. Opozorili so, da nov projekt za vrtec nima soglasja občinskega sveta in s tem tudi ne potrebne finančne podlage v proračunu. Tiskovne konference sta se udeležila tudi bivši župan Miroslav Petrovič in arhitekt, ki je zasnoval prvotni projekt vrtca, Aleksander Ostan. Kot je pojasnil Petrovič, so v njegovem mandatu pridobili gradbeno dovoljenje za vrtec po prvotnem projektu, projekti za izvedbo pa so bili dodatno novelirani zaradi zahtev Eko sklada. Pridobili so tudi subvencijo Eko sklada ter dodatno naročili projekt zunanje ureditve, otroškega igrišča in dodatnih parkirišč, pridobili potrebna gradbena dovoljenja. Zatem so naročili investicijski program pri PORI Gornja Radgona, ki je pogoj za izvedbo javnega razpisa za izvajalca del. »Finančna konstrukcija je bila pripravljena z zagotovljenimi lastnimi sredstvi v občinskem proračunu, s pridobljeno subvencijo Eko sklada in sredstvi iz razpisa MIZŠ, ki je bil obljubljen za leto 2019. Kot se je kasneje izkazalo, je bil razpis MIZŠ objavljen v začetku leta 2020 in je veljal tudi za projekte, začete z gradnjo v letu 2019, torej idealen razplet, kjer bi lahko bili otroci ob koncu leta 2019 v novem vrtcu brez dodatnega zadolževanja občine. Stroški projekta do te faze pa so že znašali približno 70 tisoč evrov,« je še razložil Petrovič.

Je župan projekt vrgel v koš?
Županu Antonu Slani zato Petrovič očita, da je takoj ob prevzemu županskega mesta pripravljeni projekt vrgel v koš in brez soglasja občinskega sveta začel z aktivnostmi za drugi projekt, s petoddelčnim vrtcem s površino 1.200 kvadratnih metrov, ki je za približno milijon evrov dražji od prejšnjega. Izrazili so tudi zaskrbljenost, da nov projekt ne bo uspešen na razpisu MIZŠ in bo posledično financiran pretežno iz občinskega proračuna s predvidenim dvajsetletnim zadolževanjem v višini 1.6 milijona evrov in morebitne subvencije Eko sklada. Arhitekt Ostan je na vprašanje, če je bil seznanjen, da se je župan odločil za nov projekt, odločno odvrnil, da ne, ga je pa odločitev presenetila. Svetnike skupine Naprej pa je zmotila tudi lanska ukinitev občinske blagajne ter nevključitev vseh cest, namenjenih modernizaciji po predlogu in vrstnem redu, kot ga je pripravil Odbor za gospodarske javne službe in komunalne zadeve Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, kakor tudi predlogov, ki jih je posredoval Odbor za proračun.

O izgubi sredstev sofinanciranja je preuranjeno govoriti
Župan je poudaril, da so finančne obveznosti do arhitekta Ostana iz prve pogodbe poravnali, za izdelavo druge različice pa so se odločili zaradi potrebe po dodatnih oddelkih. »Podjetje Progrin že ima izkušnje z izdelavo tovrstnih, uspešnih projektov, ponujena cena tega podjetja za projektiranje pa je bila glede na ceno projektiranja arhitekta Ostana za prvo različico vrtca, ne glede na več kot enkrat večjo površino novega projekta, nižja,« je pojasnil. Potrdil je tudi, da ima novi projekt vrtca izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, kar je zadostovalo za prijavo na objavljeni javni razpis MIZŠ, ki pa je bil v mesecu marcu zaradi razglašene pandemije covid-19 začasno ustavljen. »Glede nadaljevanja predmetnega javnega razpisa še ni informacij s strani MIZŠ, vsekakor se glede na to ne more že vnaprej govoriti o izgubi sredstev sofinanciranja,« je še dejal. Podjetju so za izdelavo idejne zasnove že konec lanskega leta izplačali sredstva v višini slabih deset tisoč evrov, za izdelavo DGD projektne dokumentacije za prizidek vrtca s petimi oddelki, spremljajočimi prostori, navezavo na obstoječi vrtec ter zunanjo ureditvijo z igrišči in parkiriščem pa meseca aprila v višini dobrih osemnajst tisoč evrov, ki so jih zagotovili s Sklepom o začasnem financiranju za obdobje april–junij 2020.

Proračun predvideva povišanje finančne vzpodbude za novorojence
Postavke za gradnjo Vrtca Sonček župan ne želi izključiti iz osnutka Proračuna Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020, saj je gradnja vrtca v potrebnih kapacitetah – kar je po podatkih Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici pet dodatnih oddelkov – nujno potrebna, da se omogoči vpis v vrtec vsem predšolskim otrokom. Pojasnil je tudi, da so bile v osnutek proračuna in načrt razvojnih programov vključene tudi ceste, ki jih je predlagal Odbor za gospodarske javne službe in komunalne zadeve, vendar je obseg predlaganih cest prevelik, da bi lahko vse ceste vključili v zahtevana časovna obdobja – posamezno cesto v posameznem letu. Vse druge predloge Odbora za proračun so pri pripravi osnutka proračuna za leto 2020 upoštevali. Tako se v proračunu predvideva povišanje postavke za finančne vzpodbude za novorojence, povišanje postavke za stimulacijo za študente in gradnja balinišča.
Glede ukinitve občinske blagajne pa je direktorica občinske uprave Melita Muhič razložila, da so se za to odločili, ker je to storitev koristil nizek delež občanov, zgolj trije odstotki. Storitev je predstavljala stroške, saj so morali kriti odvoz gotovine, bančne storitve in delo zaposlenega sodelavca. »Razlog za nizek delež občanov, ki je to storitev koristilo, pa je verjetno tudi v tem, da so v Svetem Juriju ob Ščavnici za plačevanje položnic na voljo še pošta, trgovina Mercator in Deželna banka Slovenije,« je pojasnila.
Na občinski seji so svetniki župana opozorili še, da jih ni seznanil s sprejetjem odloka o začasnem financiranju občine. Kot je pojasnila direktorica občinske uprave, lahko župan v skladu z zakonom sprejme začasne nujne ukrepe v primeru razmer, kot je razglašena epidemija, občinski svet pa se ne more pravočasno sestati. Te začasne nujne ukrepe pa mora predložiti v potrditev občinskemu svetu takoj, ko se ta lahko sestane. Kot je pojasnila, so svetnike o sprejemu sklepa obvestili tudi po elektronski pošti konec meseca marca.
sveti-jurij-ob-ščavnici občinski-svet
Kaj zdaj berejo drugi