vestnik

Kraja prometnih znakov: Največkrat jih kradejo za okrogle jubileje

A. B., 7. 6. 2018
Nataša Juhnov
Izkušnje kažejo, da znaki največkrat izginejo, ker jih potrebujejo kot darilo prijateljem in svojcem ob okroglih obletnicah.
Aktualno

Zaradi tovrstnih kraj je ogroženo tudi življenje udeležencev v prometu, pravijo pri Agenciji za varnost prometa.

V noči na minulo sredo je nekdo ukradel dva prometna znaka, so poročali operativci Operativno-komunikacijskega centra murskosoboške policijske uprave. Na policiji sicer ne vodijo posebne statistike, koliko prometnih znakov »izgine« vsako leto. Iz policijskih evidenc je namreč, tako policija, težko razbrati, koliko kraj prometnih znakov so policisti obravnavali, kajti ti podatki so zajeti med tatvine manjših vrednosti.


abfd0e2609efc2fcb380554b8fa489e9
Janko Rath
Gradbišča so običajno plen tistih, ki "iščejo" prometne znake za različne priložnosti.


Izkušnje kažejo, da znaki največkrat izginejo, ker jih potrebujejo kot darilo prijateljem in svojcem ob okroglih obletnicah. Prijatelji slavljencev, ki se odločijo za krajo prometnega znaka, tvegajo zaporno kazen. Kot predvideva 326. člen kazenskega zakonika, ki govori o ogrožanju javnega prometa, storilcem grozi do tri leta zaporne kazni. Za dejanja, ki bi imela "za posledico smrt ene ali več oseb", kar pomeni, da se je recimo prometna nesreča zgodila, ker prometni znak voznika ni opozoril na nevarnost, pa je zagroženo celo do osem let bivanja na jetniški žimnici.
Iz Agencije za varnost prometa (AVP) prav tako sporočajo, da je zaradi kraje prometnih znakov ogroženo tudi življenje udeležencev v prometu.

policija kazen prometni znaki jubilej darilo
Kaj zdaj berejo drugi