vestnik

Krajani dvomijo, da bo sistem učinkovit

Majda Horvat, 14. 12. 2019
Jure Zauneker
»Stroki načeloma kaže verjeti in ta pravi, da je sistem dober,« je izjavil moravskotopliški župan Alojz Glavač. Fotografija Jure Zauneker
Aktualno

Bojijo se, da bo ob močnih nalivih voda zastajala in poplavljala hiše – Stroka zagotavlja, da je po fizikalnih zakonih projekt tehnično dovršen

Krajani Moravskih Toplic, ki živijo v Levstikovi in Kratki ulici, so 8. novembra prejeli obvestilo javnega komunalnega podjetja Čista narava, da bodo v torek, 12. novembra, začeli v omenjenih ulicah graditi meteorno kanalizacijo, kar naj bi občasno motilo dostop do stanovanjskih objektov. Nekatere prebivalce Levstikove ulice je pri tem zmotilo, da jih nista ne občina kot investitor ne izvajalec del prej seznanila z načrtovanimi deli, nihče pa jim tudi ni predstavil projekta. Informacije so potem iskali kar sami, vendar kljub zagotovilom odgovornih, predvsem gradbenega inženirja Milana Šadla, da sistem ustreza vsem standardom in kriterijem, ter investitorja, da se bo s tem izboljšala poplavna varnost, nekateri lastniki hiš blizu potoka Lipnica, kamor je speljana padavinska voda, dvomijo, da bo sistem učinkovit tudi ob visoki vodi oziroma neurjih z močnimi nalivi.
Bojijo se poplav


Kako sami vidijo stvari? Iztočna cev meteorne kanalizacije je glede na dno potoka, ki je v osnovi zelo plitek, položena globoko, kar pomeni, da potok ob visoki vodi ne bo mogel sprejemati padavinske vode. Pritisk vode v obratni smeri naj bi preprečevala loputa, so krajanom pojasnili odgovorni. Ob močnih padavinah bo padavinska voda zastajala, se bojijo krajani, in se prelivala na njihova dvorišča oziroma spodnje prostore hiš, kar so v preteklih letih že doživeli. Količina vode bo celo še večja, pravijo, ker je v meteorno kanalizacijo speljana voda s streh novih stanovanjskih objektov oziroma se bodo nanjo lahko priključile obstoječe hiše. Na koncu Levstikove ulice prav zdaj končujejo gradnjo sedmih modernih stanovanjskih hiš, imenovanih Sončna oaza, investitorja Recal Media. Krajani prav tako opozarjajo, da je struga potoka precej zavita, zamuljena in obrasla, kar po njihovem mnenju še otežuje hitro odtekanje vode. Predvsem pa jim ni poznano, za kakšno količino padavinske vode je bil sistem zasnovan.
Osem lastnikov hiš v Levstikovi ulici je zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji meteorne kanalizacije pisalo inšpekcijski službi ministrstva za okolje in prostor v želji, da preverijo navedena dejstva, sprejmejo njihovo pobudo ter uvedejo inšpekcijski postopek.


Stroka trdi, da je sistem dober
Milan Šadl je povedal, da so se nekateri lastniki hiš v Levstikovi ulici oglasili tudi pri njem in da jim je podrobno predstavil sistem meteorne kanalizacije. Poudaril je, da so projekt izvedli na osnovi izdelane projektne dokumentacije, ter zagotovil, da je tehnično povsem pravilen. »V primeru izjemnih razmer oziroma ob zelo veliki količini dežja je v sistemu predvidena možnost prelivanja padavinske vode iz meteorne v fekalno kanalizacijo,« je še povedal Šadl. Zagotavlja tudi, da bo na osnovi fizikalnih zakonov sistem deloval stoodstotno. Glede prijave, ki so jo zaradi dvomov krajani poslali inšpektoratu za okolje, pa je dejal, da je dobro, če bo še kdo drug predstavil svoje ugotovitve, vprašanje pa je, kako se bo občina potem odločala glede morebitnih stroškov, ki bodo s tem nastali.


»Stroki načeloma kaže verjeti in ta pravi, da je sistem dober,« ob tem pravi moravskotopliški župan Alojz Glavač. Vsekakor pa je glede poplavne varnosti vsaj tako učinkovit, kot je bil dosedanji. Poudaril je, da je zaradi prepovedi spuščanja padavinske vode v fekalno kanalizacijo občina dolžna vzpostaviti ločena sistema, po novi gradbeni zakonodaji pa brez tega tudi ni mogoče graditi novih stanovanjskih objektov.
Lipnica slabo vzdrževana


Župan se strinja z ugotovitvami krajanov, ki pravijo, da potok Lipnica ni vzdrževan in lahko to ovira odtekanje padavinske vode. Dodal je, da občina nima pristojnosti za urejanje potoka, se pa z Antonom Kustecem, vodjem murskosoboškega urada Direkcije za vode, že dogovarjajo o urejanju vodotoka.
»Ob rednem vzdrževanju večjih posegov na potoku Lipnica v tem trenutku nimamo v načrtu,« je povedal Kustec, so pa v delu struge dodatna vzdrževalna dela izvajali pred približno dvema letoma. Res pa je, še pove Kustec, da načrtujejo dvig levega brega potoka po strugi navzgor, s čimer naj bi preprečili vdor poplavne vode v naselje. Glede možnosti za poglobitev struge Lipnice je Kustec dejal, da to zaradi visoke podtalnice ne pride v poštev.

moravske-toplice komunalnega-podjetja-čista-narava