vestnik

Krčne žile ne marajo poletja

Urška Kereži, 28. 6. 2018
Pixabay
Aktualno

Pa ne samo zato, ker se nočejo pokazati, tudi visoke temperature jim ne ustrezajo.

Tihega slabšanja stanja venskih žil, zaradi neprimernega življenjskega sloga (zaprtje, debelost, stres), pretežno stoječega ali sedečega dela, nosečnosti in podobnih večjih telesnih sprememb, običajno ne zaznamo takoj. Od časa do časa se pojavi le občutek težkih, utrujenih nog ali morda srbečica v predelu goleni. Ko pa se stanje poslabša, lahko začnejo otekati gležnji, saj je pritisk na vene vse večji, in noge bolijo pogosteje ter še izraziteje pečejo, srbijo ali celo postajajo ponoči nemirne, da ne moremo spati.

Pogled od znotraj

Pogled v telo pokaže, da se s slabšanjem stanja venskih žil poslabša tudi njihov tonus, zaradi česar se razširijo. Opaznim spremembam navadno rečemo krčne žile. Te niso zgolj estetsko moteče, onemogočajo namreč nemoten pretok venske krvi, polne odpadnega materiala, po venah navzgor proti srcu, saj zaklopke v venski steni, ki skupaj z mišicami nog prečrpavajo kri, zaradi razširitve žil ne tesnijo več. Pritisk zastojne krvi na žilno steno nato vodi v povečano prepustnost, iztekanje tekočine prek venske žile v okolno tkivo in nastanek oteklin. Ker je izmenjava snovi v okolnem tkivu tako otežena (ni rednega prihoda vitalnih snovi in odvoza odpadnih), zlahka pride še do bolečega vnetja in celo do nastanka ran oziroma razjed.

Ne čakajte predolgo

Če opažate navedene znake in niso povezani z drugimi obolenji, kot je na primer sladkorna bolezen ali bolezen hrbtenice, je dobro čim prej ukrepati po naravni poti. Ne čakajte, da vam bodo morali odstraniti eno ali več ven, kajti to ni prijetno in ne predstavlja trajne rešitve. Tudi dr. Vogel je bil mnenja, da je v celoti le deset odstotkov krčnih žil takšnih, ki potrebujejo operativni poseg, medtem ko jih je približno 90 odstotkov na spodnjih udih mogoče odpraviti ali vsaj delno odpraviti kako drugače. Če se torej ne želite ukvarjati z agresivnim odstranjevanjem krčnih žil in v jeseni življenja preizkušati različnih povojev za oskrbo ran, čim prej spremenite način življenja in ne pozabite na primerno hidriranost telesa in zdravo hrano.

Še nekaj nasvetov za vroče poletne dni

• Tesna obleka ne pride v poštev, prav tako ne čevlji s previsoko ali prenizko peto.
• Pozabite na sončenje.
• Držite se vzravnano, pritisk v venah na nogah bo tako manjši.
• Če dalj časa stojite, se dobro pretegnite in telovadite. Že nekaj dvigov na prste in nazaj na cela stopala vsake pol ure bo dobro delo vašim nogam. Pomaga tudi, če med sedenjem iztegnete noge, vrtite gležnje in migate z nožnimi prsti. Če imate stoječe delo, oblecite kompresijske nogavice, da kri lažje pride do srca.
• Ne prekrižajte nog, ko sedite, saj tako upočasnite pretok krvi po nogah do srca.
• Vsak večer z gelom za vene Venagelzmasirajte noge od stopal proti kolenom.
• Med spanjem dajte blazino pod noge, da bodo nekoliko dvignjene in vene sproščene.
• Med prhanjem sporadično uporabljajte curke tople in mrzle vode.
• Telovadite. Telovadba krepi cirkulacijo in okrepljene mišice pomagajo žilam, da potisnejo kri proti srcu. Tako ne zastaja v nogah, zato ne otekajo in ne bolijo. Najboljši so hoja, kolesarjenje, veslanje in plavanje, saj izboljšajo prekrvavitev, ne da bi povzročale pritisk v žilah.
• Vzdržujte idealno težo, prevelika je obremenitev za ves krvožilni sistem, zato se poveča tudi pritisk v venah nog.
• Živite zdravo. Odpovejte se kajenju, pitju kave, alkoholu. Uživajte zdravo hrano in skrbite za duha.
Pixabay
Kaj zdaj berejo drugi