vestnik

Maske na prostem niso več obvezne, s ponedeljkom znova odprte vse trgovine

Vestnik, 10. 4. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je včeraj na tiskovni konferenci povedal, da je z današnjim dnem s prvim odmerkom cepljenih že 300 tisoč državljanov, cilj NIJZ pa je do konca meseca cepiti vse starejše od 60 let.

Pandemija je v svetu še vedno zelo prisotna, v zadnjem času narašča število okuženih, poudarja Krek. Južna Amerika, Severna Amerika in Evropa so globalna žarišča okužb. Zadnji epidemični val v Evropi traja že nekaj tednov. “Epidemija je tu, virus je tu, potrebno se je držati vseh preventivnih ukrepov, če želimo ostati zdravi.” Pri 14-dnevni incidenci je Slovenija nad evropskim povprečjem, v zadnjih dneh pa se je še dvignila. Po drugi strani je Slovenija glede na število smrti boljša od evropskega povprečja. V porastu je tudi število sprejemov v bolnišnicah in po besedah Kreka v prihodnjih 14 dneh ni možno pričakovati, da bi se ta trend obrnil. V Sloveniji angleški sev koronavirusa počasi izpodriva doslej prisotno različico virusa. Približno 50 odstotkov okuženih državljanov, se je že okužilo z angleškim sevom, kar skrbi strokovnjake, glede na to, da je omenjena različica hitreje prenosljiva. V torek bodo, kot pravi Krek, po pričakovanju že vse slovenske regije v rdeči fazi, nekatere pa tudi v črni.

Posnetek zaslona (216)
Screenshot STA
Milan Krek

Maske ostajajo obvezne v zaprtih prostorih

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da smo močno zakorakali v tretji val epidemije. “Državljani ste se v teh dneh držali ukrepov, s tem ste omogočili, da danes nismo v črni fazi, temveč med oranžno in rdečo fazo,” pravi Poklukar, ki pa poudarja, da to še ne pomeni, da je najhuše že minilo. Epidemija je v porastu, zaradi česar se bomo v naslednjem tednu znašli v rdeči fazi, izpostavlja tudi Poklukar. Po novem ne bo več nočne omejitve gibanja, še naprej pa je omejeno zbiranje ljudi na javnih mestah. Poklukar je predstavil tudi nov vladni “semafor” glede ukrepov. Med spremembami je tudi ta, da se bodo v oranžni fazi lahko odpirale terase gostinskih lokalov, kar je bilo po prejšnjem semaforju določeno šele za rumeno fazo. 

Vodja strokovne skupine za Covid-19 Mateja Logar je med drugim izpostavila pomen cepljenja kot najhitrejše poti do normalizacije razmer. 

Nošenje mask ostaja obvezno v zaprtih prostorih in na prostem, ko ni možno držati zahtevane razdalje dveh metrov. 

Vlada RS
Nov semafor sprošanja ukrepov.
epidemija koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi