vestnik

Kristjani praznujejo veliki petek, evangeličansko bogoslužje iz Murske Sobote popoldan na nacionalni televiziji

Vestnik, STA, 2. 4. 2021
Aleš Cipot
Evangeličansko bogoslužje bo vodil škof Leon Novak.
Aktualno

Kristjani se bodo danes spomnili Jezusove smrti na križu. Na veliki petek za vernike velja strogi post. Zaradi 11-dnevnega zaprtja države za preprečitev širjenja epidemije covida-19 bodo duhovniki opravili bogoslužje velikega petka v zaprtih cerkvah sami brez navzočnosti vernikov.

Bogoslužje bo opravljeno v najbolj osnovni in preprosti obliki, ko petja in prinašanja križa v procesiji ne bo, so zapisali v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Po cerkvah bodo brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana tudi pasijon. Za bogoslužja tega dne je značilno čaščenje križa kot znamenje hvaležnosti in spoštovanja, s križevim potom pa se spomnijo Jezusovega trpljenja.

križ, križanje, jezus kristus, praga, karlov most
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Papež Frančišek se bo s križevim potom spomnil Jezusovega trpljenja. Ta tudi letos tako kot lani ne bo potekal v rimskem Koloseju, kjer so se v letih pred pandemijo zbrali številni verniki, ampak na ploščadi pred baziliko svetega Petra. Televizija Slovenija ga bo prenašala ob 21. uri na svojem drugem programu. Na nacionalni televiziji je bil ob 10. uri prenos pasijona po Marku, večerno bogoslužje iz ljubljanske stolnice ob 18.30 pa bo prenašal Radio Ognjišče.

Prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote, ki ga bo vodil škof Leon Novak, bo na drugem programu Televizije Slovenija ob 18. uri.