vestnik

Dan v znamenju prleške gibanice

Vida Toš, 7. 9. 2019
Vida Toš
Sto deset pohodnikov je iz središča Križevec krenilo na enajst kilometrov dolgo krožno pot.
Aktualno

Že šesto ocenjevanje te tradicionalne prleške dobrote, tokrat prvič tudi kulinarični pohod v občini Križevci.

V sklopu občinskega praznika občine Križevci je danes društvo Kelih – ki je eden od organizatorjev, je pa pred leti s tem začelo - pripravilo šesto ocenjevanje prleških gibanic. Letos je svoje dobrote na ocenjevanje prineslo 18 kandidatov – trinajst ljubiteljskih in pet tržnih ponudnikov.

Pohod prleške gibanice
Vida Toš
Letos je svoje dobrote na ocenjevanje prineslo osemnajst kandidatov.

Komisija jih pravkar poizkuša, popoldan pa bodo razglasili rezultate in povedali, katera je pa letos najlepša in najboljša v deželi tej. Ob tem bodo ocenjene gibanice tudi razstavljene, razglasili pa bodo tudi vino, ki naj bi najbolje sodilo k tej specialiteti.

križevci, prleška-gibanica, ocenjevanje
Vida Toš
Letos je svoje dobrote na ocenjevanje prineslo 18 kandidatov – trinajst ljubiteljskih in pet tržnih ponudnikov

Pohod, pravi vodja Keliha, Tjaša Kos, so želeli pripraviti že lani, a so potem zaradi slabe vremenske napovedi lani vse odpovedali, letos pa so se vseeno – čeprav tudi ni najbolje kazalo na nebu – odločili, da ga speljejo. In – ni bilo zaman. 110 pohodnikov je krenilo na približno enajst kilometrov dolg pohod z osmimi različnimi postojankami, na katerih se jim s kulinariko in z vini predstavlja 16 različnih ponudnikov.

križevci, prleška-gibanica, ocenjevanje
Vida Toš
Med sto desetimi pohodniki je tudi župan Križevec, Branko Belec.

Pohod prleške gibanice
Vida Toš
Sto deset pohodnikov je iz središča Križevec krenilo na enajst kilometrov dolgo krožno pot do Gajševskega jezera in nazaj v Križevce.

Več o tem, katera najboljša v deželi je tej, pa popoldan, po razglasitvi rezultatov. Ob tem so organizatorji v središču Križevec pripravili tudi mini sejem različnih pridelkov in izdelkov iz Prlekije, kot je povedala Kosova pa tudi presenečenje – ki zdaj to več ni – prleško gibanico se bo učila speči tudi aktualna vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež.

IMG_9861
Vida Toš
Od pohodnikov jih je večina prišla iz ostalih delov Slovenije.

IMG_9872
Vida Toš
Pohod ima osem različnih postojank, na katerih se s kulinariko in z vini predstavlja 16 različnih ponudnikov.

IMG_9882
Vida Toš
Prva postojanka pohoda je bila pri Vinogradništvu družine Kos, kjer so poleg vin družine Kos pohodniki poizkusili tudi dobrote kmetije Koroša.

križevci-pri-ljutomeru prleška-gibanica pohod-prleška-gibanica društvo-kelih