vestnik

Križevci pri Ljutomeru: Že 120 let organizirano čebelarijo

Marina Vrbnjak, 8. 9. 2018
Marina Vrbnjak
Aktualno

Danes je Čebelarsko društvo Križevci slovesno obeležilo 120. let svojega delovanja. 

Nastali so na pobudo potovalnega učitelja čebelarjenja
Leta 1989 so na območju župnije sv. Križa, na pobudo potovalnega učitelja čebelarjenja Ivana Jurančiča, ustanovili čebelarsko organizacijo, katere prvi vodja je postal Jernej Slana iz Iljaševec. V veliko pomoč je bila takrat članom brezplačna revija Slovenski čebelar, ki jo je izdajalo Slovensko čebelarsko društvo za Kranjsko, Štajersko, Koroško in Primorsko, s pomočjo katere so pridobivali znanje o postavljanju čebelnjakov, čebelarskem orodju, vzgoji in zdravju čebel ter tudi trgovanju. V vojnem času je čebelarstvo, kot pomembna kmetijska panoga, stagniralo.
Po drugi svetovni vojni pa se je v Križevcih ustanovila t.i. čebelarska zadruga, ki jo je vodil Ludvik Kosi. Društvo je takrat štelo štirideset aktivnih članov, danes pa je njihovo število polovico manjše. Delo predsednika opravlja Janko Ostrc iz Grab, delo tajnika pa že skoraj dve desetletji Boris Antič.
Čebelarjenje so uspešno približali mladim
Člani Čebelarskega društva Križevci so večinoma starejši, da bi se društvo obdržalo, pa so na tamkajšnji OŠ ustanovili čebelarski krožek, s katerim želijo čebelarjenje približati mladim. Kot mentor ga vodi predsednik Čebelarskega društva Janko Ostrc, ob pedagoški pomoči učiteljice Vere Slavič. Da njun trud ni zaman, dokazujejo učenci, ki so se letos udeležili republiškega tekmovanja v Krškem in dosegli zavidljive uspehe. V veliko pomoč mladim čebelarjem tudi učni čebelnjak, ki so ga pred tremi leti postavili v neposredni bližini osnovne šole in ki učencem predstavlja neke vrste učilnico s čebelami na prostem, kjer čebele spoznavajo, se učijo kako se prideluje in toči med in podobno.
Za podporo so hvaležni OŠ Križevci in Občini Križevci
Ker društvo uživa veliko podporo Občine Križevci, za kar so jim hvaležni, so jim na tokratni prireditvi podelili posebno zahvalo, ki jo je prejel župan mag. Branko Belec. Posebno zahvalo je prejela tudi ravnateljica OŠ Križevci, Vasilija Stolnik.
Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja g. Janko Rožman in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, ki je predsedniku Čebelarskega društva Križevci, Janko Ostrcu, predal posebno plaketo. Slednji je prejel tudi poseben kipec, delo Roberta Juraka, iz rok župana mag. Branka Beleca.
čebelarsko društvo Križevci čebele praznik