vestnik

Križišče med Puconci in Sebeborci bo postalo krožišče. Bo zdaj manj prometnih nesreč?

Damjana Nemeš, 24. 7. 2021
Nataša Juhnov
Prometna nesreča na puconski ravnici.
Aktualno

Namen vzpostavitve krožnega križišča je umirjanje prometa.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) bo križišče Sebeborci na odseku državne ceste Petrovci–Martjanci z lokalno cesto, ki povezuje Sebeborce in Puconce, uredila v krožišče. Direkcija, ki bo v celoti krila stroške investicije, ki znašajo 642.299 evrov, je z gradbenim podjetjem Pomgrad že podpisala pogodbo. Dela morajo biti končana v šestih mesecih.

Mesto z visoko stopnjo prometnih nesreč

S problematiko prometne varnosti v omenjenem križišču državne ceste z občinskima cestama je direkcija seznanjena, zato se obravnavano križišče vodi kot Mesto z visoko stopnjo prometnih nesreč na državnem cestnem omrežju v Republiki Sloveniji (MVSPN). V zvezi s tem DRSI izvaja določene aktivnosti oziroma kratkoročne in dolgoročne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti, prav tako spremljajo podatke o prometnih nesrečah na tej lokaciji.

Leta 2015 so na obravnavanem območju izvedli določene kratkoročne ukrepe, in sicer so uredili prometno signalizacijo na glavni in stranski prometni smeri križišča, postavili so prometne znake ter uredili horizontalne signalizacije oziroma zvočne zavore. »Na začetku je DRSI nam in puconski občini naložila izvedbo opozorilnih naprav oziroma zvočne zavore. Njihov namen naj bi bil z zvočnimi in vibracijskimi učinki opozoriti voznika, da pravočasno in enakomerno zmanjša hitrost do dovoljene in se pravočasno ustavi, vendar pa žal z izvedbenimi napravami in ukrepi za umirjanje prometa ni bila dosežena zadostna prometna varnost udeležencev, zato so se pogajanja za preureditev križišča nadaljevala,« je pojasnila Simona Kelemen, strokovna sodelavka za infrastrukturo na Občini Moravske Toplice, kjer si že več kot petnajst let prizadevajo za ureditev tega križišča.

550f77fb9c599ac2c2401814fabefe94
Nataša Juhnov
Po petnajstih letih prizadevanj Občine Moravske Toplice bo križišče Sebeborci na odseku ceste Petrovci–Martjanci, ki z lokalnima cestama povezuje tudi Sebeborce in Puconce, končno preurejeno v krožišče.

Leta 2017 je DRSI moravski občini končno posredovala v potrditev projektno nalogo, ki je bila podlaga za pripravo projektne dokumentacije za vzpostavitev krožnega križišča kot ukrepa za umirjanje prometa za izboljšanje prometne varnosti. »Občina je projektno nalogo potrdila ter podala v proučitev vsaj dve različici, ki bosta temeljili na gradbeni izvedbi ukrepov za umirjanje prometa ter izboljšanju zaznavnosti in preglednosti križišča,« je še pojasnila Kelemenova. Občina Moravske Toplice in direkcija sta sicer vseskozi aktivno sodelovali tako v fazi projektiranja križišča kot tudi pri pridobivanju potrebnih zemljišč, zaradi česar se je sicer izvedba del časovno zamikala.

Postavili bodo dve avtobusni postajališči

V sklopu projekta bo vzpostavljeno krožno križišče, prav tako bo urejena voziščna konstrukcija, zgrajene bodo površine za pešce med avtobusnima postajališčema, ki bosta vzpostavljeni južno in severno od navedenega krožišča. Urejeni bodo tudi dostopi do kmetijskih zemljišč, cestna razsvetljava, odvodnjavanje in prometna signalizacija.

»Namen vzpostavitve krožnega križišča je umirjanje prometa, saj se bodo tako zmanjšale hitrosti na glavni prometni smeri, bolj varno bo tudi vključevanje vozil s stranskih prometnih poti. Naj poudarimo, da izvedbeni ukrepi ne morejo preprečiti nespametnega ravnanja voznikov, kajti promet je kompleksen sistem, ki lahko poteka varno, dokler vsi udeleženci spoštujejo cestno-prometna pravila, določena z Zakonom o pravilih cestnega prometa,« so za Vestnik odgovorili na DRSI.

Krožišče na tem odseku je z vidika prometne varnosti edina učinkovita rešitev, je že pred časom za naš časopis povedal Jože Škrilec, diplomirani inženir prometa in zavarovalniški forenzik, čeprav zaradi obsega prometa na stranskih cestah, ki povezujejo Sebeborce in Puconce, v primerjavi z obsegom prometa na prednostni regionalni cesti ta rešitev ni najbolj ekonomična. Kljub temu so na Občini Moravske Toplice zelo zadovoljni, da se bo gradnja vsak čas začela, saj so si ves čas prizadevali, da se bo s pripravljeno strokovno ustrezno prometno tehnično rešitvijo zagotovila varnost vseh udeležencev v prometu in s tem odprava prometno nevarne lokacije.

krožišče puconci sebeborci
Kaj zdaj berejo drugi