vestnik

Krvodajalstvo v Ižakovcih živi več kot 70 let

Jože Žerdin, 16. 4. 2018
Jože Žerdin
Krvodajalci, ki so največkrat v vasi darovali kri.
Aktualno

Pred več kot 70 leti je bila v Ižakovcih ustanovljena Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK), ki združuje in povezuje 120 prostovoljnih krvodajalcev.   

Območno združuje Rdečega križa Murska Sobota, krajevna organizacija Rdečega križa Ižakovci in Krajevna skupnost Ižakovci so minulo soboto v dvorani vaško-gasilskega doma pripravili srečanje krvodajalcev KORK Ižakovci. Srečanje je potekalo pod geslom Darovanje krvi je nesebično dejanje, s katerim pomagamo drugim, ki našo kri nujno potrebujejo. Na srečanju so se spomnili tudi na posameznike, ki so za potrebe UKC Maribor – oddelek odvzema krvi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, to življenjsko tekočino darovali že mnogokrat. Kot je bilo poudarjeno na srečanju krvodajalcev v Ižakovcih so krvodajalci, ki se udeležujejo krvodajalske akcije osebe, ki predstavljajo pogum, nesebičnost in požrtvovalnost.


Zbranim na srečanju je nekaj besed zahvale v imenu KORK Ižakovci in KS namenil predsednik Aleš Poredoš, predsednica Območnega združenja Rdečega križa Murska Sobota Branislava Belovič in župan Občine Beltinci Milan Kerman. Srečanja se je udeležila tudi sekretarka murskosoboškega območnega združenja Rdečega križa Albina Knapp.

d4efd89f74dca77c48cfa9038b16526d
Jože Žerdin
Srečanje krvodajalcev KORK Ižakovci.


Krvodajalstvo v Ižakovcih ima dolgo in bogato tradicijo, z namenom delati dobro in pomagati sočloveku ob težkih trenutkih, v katerih potrebuje življenjsko tekočino. Krvodajalska tradicija se v kraju prenaša iz roda v rod. Pred leti je iz vasi peljal poln avtobus prostovoljnih krvodajalcev, ki so se na odvzem krvi peljali z velikim nasmehom in veseljem na obrazih, da bodo rešili marsikatero življenje. Danes žal temu ni več tako. Časi so se spremenili, kajti na krvodajalstvo se gleda bolj postrani. Tako se 120 krajanov Ižakovec po svojih zmožnostih udeležuje krvodajalskih akcij vsaj enkrat ali večkrat letno.


Narediti nekaj dobrega za sočloveka, je plemenito poslanstvo krvodajalcev. Vsi, ki dajejo kri, hkrati tudi skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Na srečanju so krvodajalci dejali, da se bodo tudi v prihodnje udeleževali krvodajalskih akcij, obenem pa za to humano poslanstvo vzpodbudili še prijatelje in znance. Spomnili so se tudi na »super junake« ter se jim s stiskom rok in priložnostim darilom oddolžili in zahvalili za večkrat darovano kri. Amalija Žižek je svojo kri darovala 35-krat, Anton Vučko 67-krat, Miran Cvetko 83-krat in Andrej Zorko 109-krat. Mladi krajani so za krvodajalce pripravili kulturni program in tako popestrili srečanje.

d0c51d57e4d2905916f1bb90b9f25101
Jože Žerdin
Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program.

Jože Žerdin
Krvodajalci so v zahvalo prejeli majhne pozornosti.
krvodajalstvo srečanje Ižakovci