vestnik

Kultura evropskih Judov: Bolj prisotna kot se zavedamo

A. Nana Rituper Rodež, 6. 9. 2018
Nataša Juhnov
V lendavski sinagogi so pripravili koncert klezmer glasbe. 
Aktualno

Že devetnajsto leto zapored se po evropskih mestih, kjer so nekoč živeli Judje ali tu živijo še danes, omogoča poglobljen vpogled v različne vidike judovske kulture in dediščine. Gre za vseevropski projekt Evropski dnevi judovske kulture, ki poteka v več kot 420 mestih širom po Evropi, med drugim tudi v Murski Soboti, Lendavi in na Negovi. Letos so ti dnevi posvečeni pripovedovanju, kot enemu najpomembnejših načinov ohranjanja kulturnega izročila in identitete posameznih narodov.

672e6bccc110e59e0b18b23843bc1ac3
A. Nana Rituper Rodež
Razstava Evropa in judovska diaspora.


V sklopu tega je Pomurski muzej Murska Sobota v stolpu soboškega gradu odprl gostujočo razstavo Evropa in judovska diaspora, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, producent slovenske verzije razstave pa je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Razstava govori o preseljevanju judov po Evropi in svetu, o življenju v judovski skupnosti, o njihovem večnem hrepenenju po Jeruzalemu, predstavi znane osebnosti in nekatere druge podrobnosti, ki govorijo o življenju Judov.

5abb6edbf8c30f9fd773344fbf3bb7c6
A. Nana Rituper Rodež
Tomaž Rauch je predaval o judovski tradicionalni glasbi klezmer.


Glasbenik in skladatelj, ki se posveča raziskovanju glasbe Tomaž Rauch pa je pripravil predavanje o klezmerju kot delu glasbene kulture evropskih Judov. Pravi: »Klezmer, inštrumentalna glasbena tradicija vzhodnoevropskih judov Aškenazov, je v vsakdanjem življenju in glasbi veliko bolj prisotna, kot se zavedamo. Vsaj s svojimi vplivi, če že drugega ne.« Čeprav je prisotna skozi vso zgodovino, predvsem v judovskih skupnostih, pa ni kontinuirano prisotna v javnem prostoru. Ta glasba se izraziteje in glasneje pojavlja le v določenih obdobjih, in zanjo je značilno, da se vsake toliko časa na novo odkriva in doživlja preporode.

e860e4ff49a336ae7a194f6130d65ab1
A. Nana Rituper Rodež
Razstava Evropa in judovska diaspora.


V lendavski sinagogi pa so evropske dneve judovske kulture obeležili s nedeljskim koncertom tradicionalne judovske klezmer glasbe, ki jo je izvajala skupina Klezcoustics. V nedeljo, 9. septembra, pa bodo na negovskem gradu odprli fotografsko razstavo Škotski Judje: identiteta, pripadnost in prihodnost, avtorja Judaha Passowa.
Ostali dogodki bodo tudi v drugih krajih po Sloveniji, največ v Ljubljani in Mariboru, z njimi pa želijo, so sporočili iz Sinagoge Maribor, obiskovalcem omogočiti spoznavanje lepot in bogastva judovske kulture ter spodbujati njihovo zavest o pomenu ohranjanja in zaščite judovske dediščine kot pomembnega dela evropske kulturne dediščine.

950e6e21d5ed637174a7d245aea85226
Gregor Hutar
Skupine Klezcoustics iz Maribora goji tradicionalno judovsko glasbo klezmer.

A. Nana Rituper Rodež
Erika Fürst, Šara Hiršl in Tomaž Rauch v pogovoru o življenju Judov v Soboti.  
judi Evropski dnevi judovske kulture klezmer Tomaž Rauch Pomurski muzej Murska Sobota