vestnik

(Kultura v 2020) Lahko ob tem od užitka še dobimo kurjo polt?

A. Nana Rituper Rodež, 3. 1. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Festival Fronta je v okrnjeni, a dovolj pestri obliki bil in nas spomnil, kakšen balzam za dušo so kulturni dogodki v živo.
Aktualno

Leto 2020 je drastično in usodno poseglo v kulturo. Iz domačega naslanjača v svetovne muzeje, a brez pravega vzdušja in odmevov.

Z velikim zanosom se je v kulturi začelo leto 2020, potem ko je bilo prejšnje leto optimistično in v znamenju stote obletnice priključitve Prekmurja in so različni dogodki, povezani s tem, močneje odmevali v širšem slovenskem prostoru. Na začetku leta še nismo slutili, da se bo kmalu zgodilo nekaj, kar bo globoko in usodno poseglo v ustvarjalnost, dogajanje, dostopnost kulturnih vsebin in tudi v odnos do kulture ter kulturnikov in umetnikov. Zaradi preprečitve širjenja virusa in razglašene epidemije so se sredi marca čez noč zaprli odri in kulturne ustanove, ki se še vedno razen izjem niso odprle, da bi opravljale svoje poslanstvo. Tako se je nad kulturo zagrnil zastor in če že ne molk, vsaj zatišje.  

Ministra ni v Pomurje 

Vasko Simoniti je že tretji kulturni minister po vrsti, ki mu ni uspelo obiskati Pomurja, da bi se seznanil, kaj tu poganja kulturo, kaj snujejo kulturne ustanove na obrobju države in s katerimi perečimi vprašanji se ukvarjajo. Se pa v prestolnici v letu, ko je manj kulturnih dogodkov, veliko »dogaja«, pa ne le zaradi epidemije. Odnos ali neodnos do kulture, tudi do medijev, je sprožil proteste pred kulturnim ministrstvom pod skupnim naslovom Akcija za kulturo, z različnimi intervencijami v prostoru, branji, performansi so ministra opozarjali, kakšne posledice lahko imajo poteze ministrstva in izključevanje. Morda je to, da ni časa za obrobje, zdaj celo prednost.

vasko simoniti
STA
Vasko Simoniti

Kaj lahko nadomesti dogodke v živo
V prvem valu so se muzeji, galerije, gledališča in druge hiše kulture kar hitro znašli in dogajanje se je preselilo na splet. Da bi zapolnili čas zaprtja, so nam kmalu iz domačih dnevnih sob in foteljev postale dostopne zbirke in bogastvo domačih in tujih muzejev, predvajali so se filmi, gledališke predstave, spletni koncerti … Ampak ljudje, vajeni obiskov v živo, so kmalu sprevideli, da še tako bleščeči dogodki in vrhunski ustvarjalci ne morejo nadomestiti živega stika, vonja, vzdušja in občutka, ko si na kraju samem. Ali sploh lahko dobiš kurjo polt od lepega in dobrega, kar vidiš prek zaslonov? Spletni dogodki ne morejo nadomestiti vsega, kar kultura daje, saj so nastopi brez publike kot knjige brez bralcev, kot ideje in misli brez odmevov. Glasbeniki že mesece niso stopili na oder, da bi zavibrirali s poslušalci, prav tako se gledališčniki niso prelevili v vloge in ostajajo brez živih odzivov in aplavza. Prikrajšani smo, da bi po dogodku še malo ostali, podoživeli občutke, ki so se v nas sprožali, z drugimi, ki so doživeli podobno. Lahko sicer sedimo na udobnih domačih sedežih, namesto da se drenjamo v gneči, a kaj bi dali, da bi bilo spet vse po starem.

GetAttachmentThumbnail
A. Nana Rituper Rodež
V tem letu je izšlo veliko knjig, monografij in drugih publikacij, kot so romani, biografije, poezija, znanstvena dela, ki govorijo o delu in življenju znanih osebnosti ali o pomembnih in prelomnih dogodkih.

Nekaj prireditev pa kljub vsemu ni bilo odpovedanih. Okrnjen, a nič manj raznovrsten je bil festival sodobnega plesa Fronta, ki je ob nastopih domačih in tujih plesalcev ter domačih v tujih predstavah potekal v spoznanju, da splet ne more nadomestiti dogodkov v živo, in nam nakazal, kako se spoprijeti z norostjo, da ne znorimo. 

Leto, ki je veliko vzelo

To leto je vzelo tudi veliko kulturnikov. Najprej je odšel pesnik, pisatelj in novinar Ernest Ružič, potem akademski slikar Franc Mesarič, pa pesnik in prleški poet Marko Kočar, pisec aforizmov in mecen v kulturi Rudi Ringbauer, dramska igralka Judita Hahn Kreft, pisateljica in prevajalka Karolina Kolmanič ter ena vodilnih slovenskih filozofinj Cvetka Hedžet Toth, vsi pa so pustili svoj pečat tako v pomurskem kot v slovenskem prostoru.

fb649e08c86baf521a8475880e04fc47
Nataša Juhnov
Sandi Červek.

December je prinesel tudi izjemno pomembno novico, da sta med Prešernovimi nagrajenci pisatelj in pesnik Feri Lainšček, ki prejme nagrado za življenjsko delo, in akademski slikar Sandi Červek, ki dobi nagrado Prešernovega sklada. To je izjemno, saj jih ni ravno veliko iz Pomurja, ki bi za svoje delo prejeli najpomembnejšo nacionalno nagrado za kulturo. Dejstvo pa je, da Pomurci delujemo na različnih področjih kulturnega ustvarjanja in z odličnostjo sooblikujemo slovenski in mednarodni kulturni prostor.

Feri Lainšček,
Niko Holcl Praper
Feri Lainšček.

Boštjan Rous, predsednik KUD Beltinci: »Ko smo se odločili, da odpovemo tradicionalni folklorni festival v Beltincih, s katerim živijo kraji in društva občine že desetletja, je bilo to za nas zelo čustveno. Ampak če so odpovedali olimpijske igre, tudi mi nismo tvegali. Pa smo imeli za jubilejni, 50. festival že januarja sestavljen program in potrjene nastope gostujočih skupin. Za tolažbo so se v času festivala, ko je bila epidemiološka slika boljša, predstavile naše sekcije. Ampak to je bil le obliž, da to poletje ni bilo tradicionalnega dogodka, na katerem se zberejo ljudje od blizu in daleč. Skupine in sekcije delajo, kolikor v teh razmerah lahko, glasbeniki igrajo, folklorniki pa težje vadijo. Kaj bo, ko bo vsega konec, je težko napovedati. Verjamem, da bodo po daljšem premoru mnogi imeli še večji zagon za ustvarjanje ter da bomo to lahko pokazali na festivalu v letu 2021, za katerega se pripravljamo in upam, da ga bodo razmere dopuščale.«

5bc072981c2de4320c0923e483a6d491
Nataša Juhnov
Boštjan Rous

Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota: »V letošnjem letu smo morali odpovedati več kot sto kulturnih dogodkov in prireditev ter še veliko drugih. Vlada je z uvedbo ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa najprej zaprla gledališča, koncertne dvorane in kinodvorane in jih bo najbrž tudi zadnje odprla. Že peti mesec smo popolnoma zaprti, kar po mojem prepričanju vlada težko argumentira. Organizatorji kulturnih prireditev lahko zagotovimo varno okolje za obiskovalce in smo tudi v vmesnem času med majem in oktobrom ob različnih prireditvah zagotovili vse varnostne ukrepe, kar je ne nazadnje potrdil tudi inšpekcijski nadzor. Tudi mi smo na naši spletni strani zagotovili ponudbo gledaliških in lutkovnih predstav, vendar ti nikakor ne morejo nadomestiti dogodkov v živo. Pandemija je pošteno spremenila dogajanje v našem zavodu, mestu, pokrajini, državi ter privedla do spoznanja, da marsikaj ni samoumevno.«

104ffd5080cc73fe524e37815ba9d699
Nataša JUhnov
Brigita Perhavec

kultura pomurje 2020 brigita-perhavec boštjan-rous fronta