vestnik

(Kulturno dogajanje čez mejo) Vabita Čakovec in Mursko Središče

Vestnik.si, 20. 1. 2023
Arhiv prireditve
V Varaždinu bo 28. januarja koncert Abba Symphonic Tribute Show. FOTO ARHIV PRIREDITVE
Aktualno

Gledališke predstave, stand up nastopi, razstave, koncerti, predavanja in filmi

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje in uvedbo evra v tej državi bo odslej možno udobneje in hitreje odpotovati na kakšno glasbeno ali kulturno prireditev k našim južnim sosedom. Medžimurje in Zagorje sta zelo blizu, obe pokrajini se ponašata z bogato tovrstno ponudbo, ki pa je razen večjih prireditev pri nas še precej neznana. Verjamemo, da bo poslej drugače, saj bo obiskov pomurskih gostov neprimerno več, kar so pokazali že prvi dnevi v januarju. 

Pri pregledu omenjene ponudbe sploh ne bomo omenjali že znanih in velikih poletnih prireditev, kot so Porcijunkulovo v Čakovcu, Špancirfest v Varaždinu in Ljeto uz Muru (Poletje pri Muri) v Murskem Središču. Bolj želimo opozoriti na malo manj znano kulturno in glasbeno ponudbo, ki je razporejena čez vse leto. Tako imajo na primer v Čakovcu Centar za kulturu (Center za kulturo), kjer prirejajo gledališke in plesne predstave, stand up nastope, razstave in koncerte ter predvajajo filme, pri čemer ob uspešnicah ponujajo na ogled tudi dela lokalnih filmskih zanesenjakov in filme za mladino v okviru cikla Moje malo kino (Moj mali kino). Ta konec tedna bodo predvajali dela I Wanna Dance With Somebody: Film o Whitney Houston, Operacija Fortune: Prevara stoletja in Trikotnik žalosti ter animirani film Čriček in mravlja, naslednjo sredo in četrtek pa bosta na sporedu mladinski deli Močvirna luknja in Rocca menja svet. Naslednji četrtek zvečer bo odprtje 14. bienalne razstave Likovnega združenja Čakovec, naslednjo soboto dopoldne pa predstavitev zimske plesne produkcije Plesnega studia Vivona. 

V Čakovcu je tudi center za mlade ali krajše CeZam, v katerem je klub Prostor, namenjen večinoma koncertom za ljubitelje malo trših zvokov ter projektom in delavnicam. To soboto zvečer bo v Prostoru glasbeni festival Black Winter Vol. I. Glasbo vsak petek zvečer ponuja tudi lokal Mamas & Tapas na začetku promenade v središču mesta, vendar za obisk priporočajo rezervacije. Jutri bo nastopil Zack Dust, 20. januarja Tamara Korunek, Jošua Kovačević in Hrvoje Šenjug, 27. januarja pa kvartet Ivane Galić. 

IMG-8506__CZK-Cakovec-40-godina_www.studiom.hr_
Arhiv centra
Center za kulturo na Trgu republike v Čakovcu. FOTO ARHIV CENTRA

Center za kulturo ima tudi Mursko Središče, ki je takoj za slovensko mejo. Tako kot številni športni klubi v tem kraju se tudi kulturni center imenuje Rudar, ponudba pa je podobna tisti v Čakovcu, le da bodo petkovi večeri v januarju najprej namenjeni potopisnim predavanjem Planinskega društva Bundek.

V Varaždinu je najbolj impozantna dvorana Arena, ki v začetku leta opozarja na veliki prireditvi. 28. januarja bo tam koncert Abba Symphonic Tribute Show, kjer bo možno slišati uspešnice skupine Abba, 10. februarja pa bo v Areni nastopila pevka Severina. Ta bo sicer že naslednji dan gostovala v dvorani ŠIC v Ljutomeru na koncertu za valentinovo, tako da je odločitev, kam iti, povsem vaša. 

čakovec mursko-središče kultura