vestnik

Kundalini joga: Vzvod, s pomočjo katerega je lahko življenje boljše

Vida Toš, 22. 9. 2018
Osebni Arhiv
Svetlana Krstić je mednarodno certificirana učiteljica kundalini joge.
Aktualno

Inštruktorica kundalini joge Svetlana Krstić že drugo leto v Pomurju vodi skupino.

“Kundalini joga je predvsem joga zavedanja,” mi reče Svetlana Krstić najprej, ko jo vprašam, kaj pravzaprav pomeni “kundalini” in v čem se torej ta joga razlikuje od recimo joge v vsakdanjem življenju, ki jo mogoče malo bolj poznamo: “Česa vse se zavedamo? Najprej sebe, vsega okrog sebe in tega, kar se dogaja.”


Kundalini je energija, pravi, ki jo imamo vsi, le redki jo pa prebudijo, saj je ta energija speča in z njo ne znamo delati, doda pedagoginja, ki smo jo do zdaj poznali kot strastno plesalko, nepogrešljivo članico Flote, plesno pedagoginjo in trenerko. Jo pa zanima tudi vse onkraj telesa, zato recimo - poleg kundalini joge - vodi tudi pilates, pa tibetance in meditacijo in je zadnja leta aktivna tudi pri Enoviti, društvu za veselo življenje: “S kundalini jogo - po mojih izkušnjah - ne samo, da si fizično buden, ampak pridobiš tudi drugačen pogled na svet, saj je joga povezana z duhovnostjo. Kar smo prav tako mi, saj nismo le telo.”
Svetlana pravi, da je to jogo odkrila po svoji poškodbi oziroma problemih s hrbtenico, ko je brskala po spletu in iskala, kaj bo zdaj sama s sabo počela: “Ta joga mi je všeč, ker je izredno močna, zato imam v skupini recimo tudi moške, ki so jim druge joge preblage. Tukaj pa so vaje močnejše, pa tudi učinki so hitri, močnejši.”

8fc64b0b68e66fc41ad93f8b25d26784
Osebni Arhiv
Svetlana Krstić je mednarodno certificirana učiteljica kundalini joge.


Ko je Svetlana enkrat začela delati kundalini jogo, je ugotovila, da ji ustreza in da ne bo več nehala: “Ko enkrat začneš s tem, ne greš več stran (smeh). Res, potem hitro ugotoviš, da - če slučajno vmes ne delaš joge - da ti nekaj manjka.” Zato se je odločila in šla v šolo za inštruktorico kundalini joge, tudi mednarodno certificirano: “Do zdaj sem se - v vsem, kar sem delala - najbolj čutila pri plesu; takrat sem bila najbolj povezana sama s seboj. No, potem pa je v moje življenje prišla kundalini joga. In rešila enega večjih problemov, s katerim se se srečala v svojem življenju. Namreč, kot plesalka, plesna pedagoginja, mama in še kaj, sem sicer v vsem uživala, a … ves čas samo dajala, dajala, sicer dobivala tudi nazaj a - nisem se znala sama spet napolniti z energijo.”

671d098115c760909cde7c1ea1015903
Osebni Arhiv
Svetlanina učitelja Prabunam in Karta Singh (desno).


Dve leti se je Svetlana učila kundalini joge v Sloveniji pri Anastasiji Preložnik, pa tudi v Franciji pri Karta Singhu: “Seveda sama delam jogo, brez tega zdaj sploh več ne morem, s skupino pa se dobivamo v Murski Soboti v prostorih Aurore Coworkinga v Lendavski ulici.” Skupina se dobiva dvakrat na teden po eno uro ali uro in pol, dodatno pa še kakšno soboto zjutraj.
Kundalini joga je, pravi Svetlana, sestavljena iz 'krij', to je set določenih vaj, ki jih delaš določen čas: "Ta tako imenovana 'krija' pa lahko vsebuje tudi meditacijo ali relaksacijo. Meditacija pa je ali aktivna, ali pasivna; lahko je povezana s petjem manter. Ta joga skratka ponuja paket vsega, kar človek dandanes potrebuje.” Ker pa vsak čovek potrebuje nekaj drugega, zato dela krije, ki bodo pomagale njemu - recimo za srčno čakro, ali za čiščenje ledvic, za premagovanje strahu … skratka za vse, kar želi kdo v življenju spremeniti, pa ne ve kako, pravi Svetlana, dobi krijo, primerno zanj: "Pogosto pridemo tako daleč, da se začnemo zavedati, kaj nam manjka, kaj je narobe, a ne vemo, kako to doseči. Kundalini joga je eden od vzvodov, kako si pomagati."


In učinki? “Ko enkrat imaš to orodje, ne greš več nazaj - ker, če nekaj časa ne delaš, spet hitro začutiš neravnovesje (smeh). Kundalini joga nam daje moč, da gremo skozi življenje mirni, osrediščeni in jasnih misli. V fizičnem smislu pa to pomeni uravnoteženje hormonskega sistema, okrepitev živčnega sistema in več energije.

Osebni Arhiv
Svetlana Krstić je mednarodno certificirana učiteljica kundalini joge.
Kundalini joga Svetlana Krstić