vestnik

Lendavska občina prodala glinokop. Kdo stoji za podjetjem, ki je na dražbi ponudilo najvišjo ceno?

Majda Horvat, 29. 1. 2023
Majda Horvat
Za propadajočimi stavbami je območje nekdanjega glinokopa opekarne, ki ga zdaj v naravi zarašča akacijev gozd.
Aktualno

PMSNS hotela urediti agrarni center, vendar s predlogom o javnem interesu pri občini ni uspela. Za Modro energijo, ki je kupila zemljišče, stoji podjetnik Andrej Bratkovič

Občina Lendava je v ponedeljek, 23. januarja, izvedla javno dražbo za prodajo zemljišča nekdanjega glinokopa opekarne v Dolgi vasi z namenom, da investitor tu postavi sončno elektrarno. Občina je namreč nabor dražiteljev že vnaprej omejila samo na tiste poslovne subjekte, ki registrirano dejavnost opravljajo na trgu energetike. Izklicna cena prodajanih stavbnih zemljišč v skupni velikosti 11.298 kvadratnih metrov je bila 163 tisoč evrov. Med devetimi dražitelji je najvišjo ceno, 306 tisoč evrov, ponudilo podjetje Modra energija iz Maribora. Pogodba z njim bo sklenjena v naslednjih dneh. Investitor naj bi tu postavil sončno elektrarno s kapaciteto enega megavata (1MW), kar pomeni, da zanjo zaradi uvrstitve med manj zahtevne objekte ne bo treba pridobivati gradbenega dovoljenja.


Občina kupila premoženje v stečaju

Občina Lendava je postala lastnica premoženja nekdanje opekarne skupaj z glinokopom leta 2009 v stečajnem postopku podjetja Opekarna Lendava. Kljub plačani kupnini v višini 163 tisoč evrov občina s premoženjem, ki se razprostira na površini 26.891 kvadratnih metrov, zaradi nedokončanega denacionalizacijskega postopka nekaj časa ni mogla razpolagati. Aprila 2014 je potem naročila rušitev starih in nevarnih objektov opekarne, vendar teh potem niso odstranili v celoti, tu pa še vedno stoji tudi opekarniški dimnik. Kljub številnim zamislim, čemu naj bi prostor služil, pravega namena doslej ni dobil.



PMSNS predlagala ugotovitev javnega interesa


V začetku leta 2021 je interes za nakup celotnega kompleksa pokazala Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS). Lendavska občina je naročila cenitev nepremičnin, po kateri naj bi bile te vredne 600 tisoč evrov. PMSNS je bila menja, da je ta izklicna cena nerealna glede na strošek, ki ga bo imel kupec s sanacijo lokacije in vložkom v ureditev zemljišča. Krovna manjšinska organizacija je zato maja 2021 lendavski občini predlagala ugotovitev javnega interesa ter podelitev stavbne pravice na tej lokaciji za namen vzpostavitve agrarnega podpornega logističnega središča. Spomnimo, da je bil o tem namenu uporabe prostora govor že takrat, ko je lendavska občina kupovala nepremičnine v stečajnem postopku. Tu naj bi v okviru razvojnih programov na narodnostno mešanih območjih vzpostavili razvojno zadrugo, ki bi spodbujala pridelavo zelenjave, namiznega grozdja in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. V načrtu je bila še ureditev tržnice in skladišča s hladilnico ter prostora za pakiranje in distribucijo.
Predloga PMSNS o podelitvi brezplačne stavbne pravice za vzpostavitev agrarnega centra občina ni sprejela. Se je pa lokacija oktobra 2021 znašla v katalogu investicijskih priložnosti v Sloveniji. Objavo je s soglasjem občine in v sodelovanju s Spiritom Slovenija pripravil Razvojni center Murska Sobota. Nekaj odziva je takrat bilo, vendar do resnejših pogovorov z vlagatelji ni prišlo.

Kdo je Andrej Bratkovič

Podjetje Modra energija je v lasti Andreja Bratkoviča, ki nastopa kot družbenik v devetih družbah, registrirano pa ima še samostojno podjetje. V eni od teh družb, AM kapital, je družbenik skupaj s Sandijem Brezovnikom, častnim ukrajinskim konzulom v Sloveniji, tudi lastnikom podjetja Golte in hotela Cubis v Lendavi. Bratkovič je poznan v Lendavi v zadnjem času po številnih nakupih nepremičnin na tem območju, med drugim je na dražbi dolžnika kupil in nato lendavski občini prodal dve zidanici pri razglednem stolpu Vinarium za potrebe in razvoj športnega turizma v povezavi z jeklenico.

Magyar napoveduje več elektrarn

Druga v vrsti nalog, ki jih je pred lokalnimi volitvami napovedoval zdajšnji župan Janez Magyar, je bilo izkoriščanje potenciala za sončne elektrarne. Omenjal je nadstreške na parkiriščih v Lendavi, zdaj k temu dodaja še možnost postavitve sončnih elektrarn na strehah javnih objektov ter na odlagališču odpadkov v Dolgi vasi. To je v lasti Ceropa in Občine Lendava, pogovori o tej možnosti pa so v preteklosti že potekali, a je bila ovira pri izvedbi projekta nestabilnost podlage. V Sloveniji tako še ni primera postavitve sončne elektrarne neposredno na nekdanjem odlagališču.

Preberite še: https://vestnik.si/clanek/aktualno/zasebni-kapital-isce-postransko-korist-1022063

dolga-vas opekarna