vestnik

Kupili tablici za klepet s svojci

Majda Horvat, 29. 3. 2020
Profimedia
Zaposleni v domovih za ostarele se zdaj še posebej trudijo, da stanovalcem posvetijo čim več časa. V ljutomerskem so kupili tudi dva tablična računalnika za videoklepet stanovalcev s svojci. Foto Profimedia
Aktualno

Odgovornost zaposlenih, da ne okužijo stanovalcev, je velika – Ob bojazni za zdravje so na udaru socialni stiki

V pomurskih domovih za starejše veljajo strogi varovalni ukrepi. Prepoved zapuščanja prostorov ali vstopanja vanje velja v vseh domovih. V največjem pomurskem domu za starejše, v Rakičanu, ter v njegovih enotah v Murski Soboti in pri Svetem Juriju na Goričkem se stanovalci lahko gibljejo na prostem le na terasah ali v ograjenem vrtu ob stavbi, razen za zaposlene pa velja stroga prepoved vstopanja v stavbo. Kot je dejal direktor Zoran Hoblaj, so stanovalce oskrbeli z vsem potrebnim, tudi z zdravili, ki niso predpisana na recept, zaposleni pa se trudijo čim več časa preživeti v pogovoru s stanovalci. Oskrba z živili je nemotena, obogatili so tudi ponudbo bifeja s sadjem in napitki.
Pomoč na domu, ki jo prav tako izvaja Dom starejših Rakičan, je zagotovljena samo za nujne primere, nemoteno pa poteka dostavljanje kosil na dom.


Tudi stanovalci lendavskega doma lahko gredo samo na teraso ali v zunanje prostora doma, čeprav je zdaj zaradi slabega vremena tudi to nemogoče. »Stanovalci najbolj pogrešajo svojce. Telefonski pogovor ne more nadomestiti njihovih vsakodnevnih obiskov,« je dejal direktor Franc Špilak. Tudi pri njih oskrba s prehranskimi in drugimi potrebščinami ni motena, nimajo pa dovolj zaščitnih sredstev. Ob tem da jih ni, so se še zelo podražila, poudari.
Zaradi bojazni za zdravje so zdaj na udaru socialni stiki, je povedal Tomislav Nemec, direktor ljutomerskega doma, ter opozoril, da na dolgi rok omejevanje teh ne bo dobro. Zato se zaposleni trudijo, da stanovalcem posvetijo čim več časa, kupili so tudi dva tablična računalnika za videoklepet stanovalcev s svojci. Vabijo jih tudi, da stanovalcem napišejo pismo ali pošljejo pozdrave, ki jim jih potem prenesejo zaposleni. »Zelo pogrešamo tudi prihajanje prostovoljcev. Virus je grd tudi zato, ker ne dovoli, da bi ti še kdo pomagal,« je dejal Nemec.


Pomanjkanje posebnih zaščitnih sredstev ob morebitnem pojavu okužbe je kot največji problem omenil tudi direktor Doma starejših občanov Gornja Radgona Marjan Žula. Kot je dejal, stanovalci tudi pri njih ne zapuščajo prostorov doma oziroma ostajajo na domskem dvorišču, z razumevanjem pa nastale razmere sprejemajo tudi njihovi svojci. Največjo odgovornost za preprečitev okužbe imajo zdaj zaposleni, je še poudaril, in zato so vsi prizadeti.

domovi-za-starejše koronavirus