vestnik

Kuštanovci: Uprava za varno hrano zavrača očitke

ABE, 15. 1. 2019
Vestnik.si
Pobegle telice so našli v Stanjevcih. 
Aktualno

Pobeg goveda iz hleva v Kuštanovcih še vedno buri duhove. Je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ravnala v skladu z zakonodajo?

Sedemnajst dni je trajalo iskanje pobeglih telic, ki so 11. decembra lani ušle iz hleva govedorejcu iz Kuštanovec. Osemindvajsetega decembra so nato vse živali spravili nazaj v hlev, pri odlovu pa je sodelovala veterinarska ambulanta, ki ima dovoljenje za odlov živali na prostem s puško za omamljanje. Omamljene živali so nalagali na prikolico za prevoz živine in jih tako spravljali nazaj v hlev.



Med samim iskanjem pa so se pojavila ugibanja, ali je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)v kuštanovskem primeru ravnala v skladu z zakonodajo? Lastniku živali so namreč dali možnost, da pred ukrepanjem inšpekcijskih služb svoje živali polovi. Istemu govedorejcu iz Kuštanovec se je sicer podoben pobeg živine že zgodil leta 2014, takrat pa so govedo usmrtili.


Vprašanje, kolikokrat je območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin od leta 2013 ukrepal pri govedorejcu iz Kuštanovec, je ostalo brez odgovora.


Poizvedovali smo pri območnem uradu (UVHVVR). Direktorica Xena Cukrov Novak je pojasnila, da »glede na to, da živali niso predstavljale nevarnosti za okolico in niso delale škode, UVHVVR ni odredila usmrtitve govedi s strelno napravo na daljavo, kot je bilo izvršeno v podobnem primeru leta 2014.« Zavrnila je tudi očitke, da UVHVVR ni ravnala v skladu z zakonodajo: »Glede na to, da so bile vse živali uspešno odlovljene, način vodenja postopka in sprejete odločitve UVHVVR potrjujejo pravilnost vodenja postopka ter zagotavljajo varstvo pravic strank in varstvo javnih koristi, skladno z določili zakona o splošnem upravnem postopku.« Na vprašanje,kolikokrat je območni urad UVHVVR od leta 2013 ukrepal pri govedorejcu iz Kuštanovec, pa direktorica urada sicer ni odgovorila.


Iz hleva v Kuštanovcih je ušlo vsaj 30 glav, v torek, 11. decembra, ko so policisti Policijske uprave Murska Sobota prišli na strelišče v Mačkovcih, da bi opravili urjenje, pa so tam prvič našli - pobegle živali. Takrat se je tudi ugotovilo, da so živali ušle. Lastnik je skupaj z vaščani ter policisti že isti dan začel iskati živali. Petnajstega decembra so govedo opazili v Stanjevcih, nekaj glav govedi so celo videli ob madžarski meji v Domanjševcih. Telicam so na prosto vozili silažo, jih tako krmili, da so jih zbrali na enem mestu za odlov
V kolikor bi živali predstavljale nevarnost za okolico ali bi delale škodo in se tega ne bi dalo preprečiti na drug način, bi lahko UVHVVR odredila usmrtitev govedi s strelno napravo na daljavo. Zakonodaja za takšne primere sicer ne predpisuje nobenih rokov.

govedo Kuštanovci xena cukrov novak živali