vestnik

Lažna dobrodelnost: Izginila tiger in denar

Timotej Milanov, 30. 11. 2018
Nataša Juhnov
Mitja Šoštarič z mamo Olgo pred avtomobilom, ki jima je olajšal življenje, a denar, ki ga je zanj zbral Beli tiger, še vedno čakata. 
Aktualno

Mitja Šoštarič končno dobil predelano vozilo, ki mu je v veliko pomoč, še vedno pa ni dobil denarja, ki ga je zanj na dobrodelnem koncertu zbiralo društvo Beli tiger pod vodstvom Martina Pučka. 

Mitja Šoštarič, triindvajsetletnik iz Lenarta, ki mu je prometna nesreča, po kateri je ostal tetraplegik, spremenila življenje, je končno prišel do želenega predelanega vozila, ki je njemu in njegovi družini v veliko pomoč pri vsakodnevnih opravilih. »Zelo sem vesel. Zdaj lahko grem, kamor hočem,« pravi Šoštarič, ki danes biva v Zavodu Dornava in se po lastnih besedah počuti dobro. »Veliko lažje ga je prevažati s pomočjo novega vozila,« dodaja njegova mati Olga Šoštarič.


Kljub vsemu pa bolečina družine ostaja, saj še vedno niso dobili niti centa od denarja, ki ga je za nakup omenjenega vozila zbiralo gornjeradgonsko društvo Beli tiger z organizacijo dobrodelnega koncerta. Društvo, ki ga vodi Martin Pučko, je koncert pod naslovom Mlado srce nas potrebuje organiziralo v začetku januarja v športni dvorani v Benediktu. Na koncertu in z donatorskimi pogodbami so takrat zbrali skupno okoli 15 tisoč evrov, po plačilu stroškov organizacije koncerta je ostalo 11 tisoč evrov, a tega denarja družina Šoštarič do danes še ni videla. Prav tako so morali Pučku že pred koncertom izročiti 1875 evrov, ki jih je zahteval za potrebe organizacije dogodka. Kot smo poročali, je Pučko sprva trdil, da mu družina ni pravočasno dala predračuna za nakup avtomobila, a tudi, ko so to naredili, denarja še vedno ni želel nakazati.


Damijan Pavlinec Rinz, direktor ljubljanske družbe Rinz Ros, ki je izvedla predelavo vozila, pravi, da so Pučka še nekajkrat po tem, ko v dogovorjenem roku ni nakazal denarja, poklicali, naj to stori, a se na klice ni več odzival. »Mitja Šoštarič je sedaj avto plačal sam, zanj je moral porabiti tudi del sredstev, ki bi jih sicer lahko namenil za rehabilitacijo,« je dejal Rinz. Vrednost celotnega vozila s predelavo vred je okoli 30 tisoč evrov. Šoštariču je na pomoč priskočila Občina Lenart, ki je sofinancirala 85 odstotkov vrednosti predelave vozila, prav tako je dobil še dve donaciji, kljub vsemu pa je moral za vozilo, za nakup katerega je že nakazal aro, ko je še upal, da mu bo Pučko izročil denar, sedaj sam plačati skoraj 19 tisoč evrov. Torej bi Šoštaričevim denar, ki ga niso nikoli dobili od Belega tigra, v tem trenutku zelo olajšal življenje. S Pučkom od pomladi, ko je zadeva prišla v medije, nimajo več stikov.


Šoštaričevi so Pučka tudi prijavili policiji in ta je primer preiskovala nekaj mesecev, na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pa so nam potrdili, da so v zvezi z zadevo prijeli kazensko ovadbo Policijske postaje Lenart zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije. »Po preučitvi kazenske ovadbe in njenih prilog bo v zakonsko predvidenem roku sprejeta ustrezna odločitev,« pravi višji državni tožilec in vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.


Kot smo poročali, je Pučko maja v Celju organiziral tiskovno konferenco, na kateri naj bi pojasnil celotno ozadje dogodka, a tam zbranim novinarjem ni želel pokazati dokazila, da je denar še vedno na bančnem računu društva. Na tiskovno konferenco je Pučko takrat prišel v družbi dveh varnostnikov in jima tudi naročil, naj odstranita spodaj podpisanega novinarja, ko je dobil vprašanje, koliko denarja je društvo zbralo s pomočjo donatorskih pogodb in koliko z organizacijo koncerta, a je zaradi prisotnosti televizijskih kamer od namere odstopil. Za vprašanja v zvezi z denarjem je novinarje takrat napotil na murskosoboškega odvetnika Igorja Weindorferja, ki pa je kmalu zatem prekinil sodelovanje s Pučkom. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno še, da je bil bančni račun društva pri NKBM zaprt septembra letos.


Slabe izkušnje s Pučkom je imela tudi Sanja Smukavec iz Celja, ki ji je Pučko obljubil, da ji bo Beli tiger pomagal pri zbiranju denarja za nakup komunikatorja za njeno triletno hčerko Lano Pfajfer, ki ima zaradi prirojene genetske napake samo polodstotni vid in močno epilepsijo. Potem ko se je Pučko najprej izmikal nakazilu denarja Smukavčevi in smo o tem pisali, ji je še isti dan nakazal 70 evrov, a Smukavčevi ni nikoli pokazal dokumentacije, iz katere bi bilo razvidno, koliko sredstev je bilo v resnici zbranih za Lano. Primeren komunikator, ki bi praktično slepi Lani olajšal komunikacijo s svetom, stane po besedah Smukavčeve skoraj 500 evrov. Kot pravi, je od osebe, ki je sodelovala pri zbiranju denarja, izvedela, da je bilo zbranih več sredstev, a se na Pučka niso več hoteli obračati, saj so se bali, da bi imeli z njim še dodatne težave.


»Končno lahko sam grem, kamor hočem,« pravi Mitja Šoštarič.

Čeprav nam je Pučko že pred časom povedal, naj ne stopamo v stik z njim, smo ga skušali poklicati za pojasnilo, a je, kot kaže, telefonsko številko že spremenil. O njem smo povprašali tudi njegovega brata Marjana Pučka, sicer duhovnega pomočnika v župniji Lenart, ki pravi, da z njim nima več stikov, in izraža upanje, da bo zadeva čim prej dobila epilog. Šoštaričevi so Pučka tudi prijavili policiji in ta je primer preiskovala nekaj mesecev, na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pa so nam potrdili, da so v zvezi z zadevo prijeli kazensko ovadbo Policijske postaje Lenart zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije. »Po preučitvi kazenske ovadbe in njenih prilog bo v zakonsko predvidenem roku sprejeta ustrezna odločitev,« pravi višji državni tožilec in vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.
Beli tiger martin pučko dobrodelnost akcija mitja šoštarič