vestnik

“Medicina se mora obrniti nazaj k človeku”

Timotej Milanov, 17. 4. 2018
Zauneker Jure
Otvoritev sejma Medical v Gornji Radgoni
Aktualno

V Gornji Radgoni se je začel mednarodni sejem sodobnega zdravstva Medical

Na sejmu, ki bo trajal do četrtka, 19. aprila, se bo predstavilo 160 razstavljavcev iz osmih držav, razstavne vsebine pa bo spremljal bogat strokovni program. Medical organizirajo v Gornji Radgoni že tretjič. Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca so o organizaciji tovrstnega sejma pred leti razmišljali dlje časa, predvsem ob kmetijsko-živilskem sejmu Agra, kjer je bilo vedno več sejemskih dogodkov posvečenih vprašanju zdrave prehrane.



Pri tem Erjavec izpostavlja, da Medical ni klasičen sejem, na katerem lahko obiskovalci kupijo izdelke in storitve, temveč prireditev, na kateri lahko dobijo širšo sliko o skrbi za zdravje. Pri organizaciji sejma sodeluje tudi združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov opreme Slomed, katerega predsednica Mojca Šimnic Šolinc izpostavlja posebno pozornost, ki bo letos na sejmu namenjena vprašanju oskrbe bolnikov s kronično rano. “Na tem področju sodi Slovenija po dostopnosti ustreznih pripomočkov na rep Evrope.”

880aced298150f4ceaf8dbaa8fc764e3
Zauneker Jure
Na otvoritvi je spregovorila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Med zdravnika in pacienta se je vrnil računalnik

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik pravi, da je sodobni čas prinesel v delo zdravnikov veliko novosti in če je še pred desetimi leti veljalo, da so te novosti bolnikom v korist, se danes po njenih besedah vedno več zdravnikov pritožuje, da je prišlo zaradi tega do velike zareze med zdravniki in bolniki, med njih se je namreč vrinil računalnik. Tako morajo danes ponekod, kot pravi, zdravniki polovico časa, ki je namenjen pregledu pacienta, gledati v računalniške zaslone. “Medicina se mora obrniti nazaj k človeku,” še pove Čebašek Travnikova, ki dodaja, da je prišel tudi čas, da zdravniki in zobozdravniki javno pokažejo, kaj znajo.


8ae117f362aab37cc6a6bef127464b3f
Zauneker Jure
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec sta si sejem ogledala v družbi vinske kraljice Katarine Pungračič.

“Včasih so nas učili, da se zdravniki ne smemo reklamirati in da ni moralno, da bi se izpostavljali kot dobri zdravniki.” Ob otvoritvi sejma je spregovorila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki meni, da je kljub številnim kritikam slovenski zdravstveni sistem dober, pri tem navaja študijo OECD, po kateri je kar 83 odstotkov državljanov zadovoljnih s slovenskim zdravstvom. Ministrica ob tem še opozarja, da je kljub temu zdravstveni sistem na veliki preizkušnji predvsem zaradi staranja prebivalstva v državi.

659f6cb66ad0bcc4da5f2c16862ac8da
Zauneker Jure
Na sejmu se predstavlja 160 razstavljavcev iz osmih držav.

Ravno tako opozarja še na finančno podhranjenost slovenskega zdravstva, ki še vedno predstavja težavo, kljub temu, da je po desetletju krize, vlada lahko v tem mandatu zagotovila 800 milijonov evrov dodatnih sredstev za zdravstvo, kar je bila po njenih besedah posledica gospodarske rasti, zmanjšanja brezposelnosti v državi, predvsem pa finančnih injekcij iz državnega proračuna.

Zauneker Jure
Na sejmu se predstavlja 160 razstavljavcev iz osmih držav.
Medical GORNJA RADGONA Pomurski sejem