vestnik

“Tej elektrarn po mojen ne bi trbelo!”

Adriana Gašpar/Samo Tuš, 24. 3. 2018
Zveza Društvev Moja Mura
87-letni Tinek Pozderec meni, da elektrarne na reki Muri ni potrebne.
Aktualno

Jožefov pohod ob Muri, ki je bil že deveti po vrsti, je minil v želji, da Murina struga ostane nedotaknjena. 

87-letni Tinek Pozderec, po katerem je poimenovan brod na Gornji Bistrici, je na devetem Jožefovem pohodu dejal, da elektrarne na reki Muri niso potrebne.



S tem se je pridružil mnenju številnih podpornikov kampanje Rešimo Muro!, ki so se pridružili tradicionalnemu pohodu, ki ga sicer organizira Tinekov brod. "Po odmevni četrtkovi predaji peticije Rešimo Muro z več kot 77.000 podpisi za ohranitev naravne reke Mure v Ljubljani so tudi na pohodu namreč poudarjali, da bi gradnja elektrarn na tej reki povzročila nepopravljivo škodo," meni Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

dec8e2c46e351d8b9c4edbd84c15d854
Zveza Društvev Moja Mura
Na 9. Jožefovev pohodu ob reki Muri se je zbrala množica pohodnikov.


Peter Zver z Mote pa je povedal, da ljudje ob Muri živijo v naravi in jo morajo zato spoštovati ter pustiti naslednikom. “Gradnja elektrarn je brez veze, elektrike imamo dovolj, samo pravilno jo moramo uporabljajti in izboljševati stroje za manjšo porabo, to je rešitev,” je dejal in dodal, da je “od leta 2009, ko je tu znova začel voziti brod, skoraj inventar, vendar aktiven inventar po srcu in duši.” Tudi Jožef Pozderec, lastnik broda, ki povezuje Prekmurje s Prlekijo, in gostilnice ob njem, meni, da naj Mura ostane, kakršna je.

862067edd33b7ebdd87c8513d2ce9cd4
Zveza Društvev Moja Mura
9. Jožefov pohod ob reki Muri.


Brod z okolico je v teh letih postal zbirališče domačinov in številnih gostov, ki odkrivajo Muro, in Pozderec priznava, da ni pričakoval takšnega razcveta. “Vse tu je preprosto, naravno – in tudi oče še vedno vozi brod, Mura ga gor drži,” pravi. Tinek pa obiskovalcem pripoveduje zgodbe, nekdanje, skoraj pozabljene, in svojo, kako je pred devetimi leti spet dobil “svoj brod”. Oče je namreč imel svojega, in trije strici so bili zraven, nazadnje pa je Tinek ostal sam, brod je bil potreben popravila in vožnjo je opustil – za 35 let. Ko pa so v Ižakovcih leta 2009 dobili nov brod, stari pa je postal odveč, mu je nekdo predlagal, češ, kupi ga. Doma so ga podrpli in zdaj ga imajo. Pohod bi sicer moral biti prejšnjo soboto, vendar so ga zaradi slabega vremena preložili, tokrat pa so prehodili 12 kilometrov dolgo pot do otoka ljubezni v Ižakovcih in nazaj.

a491c753f06f2078b2a41d850f7119a9
Zveza Društvev Moja Mura
Pohodniki so prehodili 12 kilometrov dolgo pot do otoka ljubezni v Ižakovcih in nazaj.

Zveza Društvev Moja Mura
9. Jožefov pohod ob reki Muri bi sicer moral biti minuli konec tedna, a jim je načrte prekrižalo slabo vreme, zato so ga izpeljali danes. 
9. jožefov pohod ob muri tinekov brod gornja bistrica rešimo muro
Kaj zdaj berejo drugi