vestnik

Le še jutri imate čas, da namenite del dohodnine upravičencem do donacij

Vestnik.si, 30. 12. 2022
Pexels
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Davčni zavezanci Republike Slovenije lahko zahtevajo, da se do enega odstotka dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij, ki so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati, registrirane cerkve in druge verske skupnosti ter šolski skladi ali skladi vrtcev.

Del dohodnine za donacije za leto 2022 lahko namenite upravičencem le še jutri, 31. decembra. Mnogim organizacijam je del namenjene dohodnine eden pomembnejših virov dohodka za njihovo delovanje, davčne zavezance pa to nič ne stane. 

Posameznik lahko sicer izbere največ deset organizacij, ki jim želi nameniti del dohodnine, skupni seštevek pa ne sme presegati enega odstotka dohodnine. Davčni zavezanci lahko oddajo vlogo oziroma zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije elektronsko prek portala eDavki ali pa po pošti ali osebno v nabiralnik na krajevno pristojnem finančnem uradu, kjer so vpisani v davčni register. 

Seznam upravičenih nevladnih organizacij po pomurskih občinah, ki jim lahko namenite del dohodnine, najdete tukaj.

dohodnina odmera-dohodnine