vestnik

Lekarniška saga: "Če ne presekamo situacije, bomo v regiji brez zdravil"

Timotej Milanov, 28. 3. 2018
Nataša Juhnov
Pomurski župani so o lekarnah razpravljali na seji Sveta pomurske razvojne regije.
Aktualno

Na seji Sveta pomurske razvojne regije je tekla beseda tudi o dogajanju v Pomurskih lekarnah, kjer se je spet zapletlo. 

Kot smo že poročali, so se v tem javnem zavodu zadeve zapletle, potem ko kandidat za direktorja Ivan Zajc že drugič ni dobil podpore v Mestni občini Murska Sobota (MOMS), kjer morajo po veljavnem odloku o ustanovitvi lekarn podati soglasje k imenovanju direktorja. Župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič meni, da je situacija shizofrena in opozarja na posledice, ki bi lahko doletele lekarne, ki po mnenju sodišča sedaj nimajo zakonitega vodstva. Petrovič meni da Sobočani z vsemi orožji napadajo Zajca, kar je po njegovih besedah napad na lekarne. Rešitev bi lahko po njegovem mnenju dosegli z sprejetjem novega odloka o ustanovitvi lekarn, vendar pravi, da tudi na tem področju želi murskosoboška občina doseči prevlado nad drugimi občinami, saj bi predlagano 85-odstotno soglasje pri imenovanju direktorja, ki ga želijo Sobočani, po njegovem mnenju pomenilo, da bi imeli v Murski Soboti veto na imenovanje direktorja.


Zajc na sejo ni prišel

Župan MOMS Aleksander Jevšek pravi, da zgolj izvajajo pooblastilo, ki so jih pri upravljanju lekarn z odlokom dobili od ostalih občin ustanoviteljic. Pri tem pravi, da je že leta 2016 občinska revizija v javnem zavodu pokazala, da te ne poslujejo zakonito, na kar je po lastnih besedah takrat tudi opozoril Zajca na sestanku v uradu župana. Sobočani so Zajcu doslej očitali, da ne izvaja javnih naročil pri nabavi zdravil, zadnja občinska revizija pa je po besedah Jevška pokazala, da lekarne tudi na drugih področjih ne izvajajo javnih naročil. »Ko občina nabavlja recimo pisarniški material, moramo dobesedno za vsak svinčnik dobiti tri ponudbe, da bi lahko izbrali najcenejšo. Javni zavod, katerega solastniki smo, pa se tega ne drži. To ni samo aroganca, temveč tudi protizakonito dejanje,« pravi Jevšek in dodaja, da lekarne od četrtega januarja letos nimajo zakonitega vodstva. »Zajc in njegov pomočnik sta v tem času podpisala za šest milijonov evrov pogodb.«


a946e5136dd3161746fe34d18b0ebae4
Nataša Juhnov
Ivana Zajca ni bilo na sejo

Jevšek: »Na to "foro" me ne boste dobili«

Zajc se seje ni udeležil zaradi, kot je pojasnil v dopisu županom, neodložljivih obveznosti. »Zajc je pokazal, da se požvižga na župane, pokazal pa je tudi določeno mero strahu pred tem, da bi prišel sem in pojasnil svoje ravnanje. Zajc nima težav z mestno občino, temveč ima težave z zakonom,« je njegovo odsotnost komentiral direktor murskosoboške občinske uprave Srečko Đurov, ki opozarja na nadaljnje nevšečnosti, če bo svet zavoda na seji prihodnji teden ponovno potrdil Zajca za vršilca dolžnosti direktorja. »Lekarne so ugrabljene s strani Ivana Zajca in sveta zavoda, ustanovitelji jih več ne obvladujemo,« pravi Đurov, Jevšek pa je še povedal, da nekateri člani sveta zavoda glasujejo v nasprotju z voljo občin, ki jih v svetu predstavljajo. »Če se kar koli zgodi, bomo v regiji brez zdravil, zato moramo presekati nastalo situacijo,« opozarja župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, ki še pove, da sprejem novega odloka traja že dve leti. »Postopek sprejema odloka ne bo alibi za nezakonito delo lekarn. Na to "foro" me ne boste dobili,« je županom odgovoril Jevšek. Črenšovski župan Anton Törnar pa je predlagal, da župani do naslednje seje sveta zavoda opravijo pogovore s predstavniki svojih občin v svetu, da bi rešili nastalo zagato.
Župan Občine Kuzma Jožef Škalič je predlagal, da bi na to temo sklicali izredno sejo Sveta pomurske razvojne regije, vendar se župani, katerih občine niso med ustanoviteljicami lekarn, s tem niso strinjali.

Pomurske lekarne Svet pomurske razvojne regije