vestnik

Lendava - EPK 2025: Podpira jih regija in sosednje dežele 

A. Nana Rituper Rodež, 24. 8. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Podpis dogovora o sodelovanju pri projektu Lendava - EPK 2025. 
Aktualno

Pred dvema letoma so se mnogi norčevali iz naše ideje, da bi Lendava lahko postala Evropska prestolnica kulture 2025, zdaj pa smo zasnovali resen program in se resno lotili dela, je ob podpisu dogovora o sodelovanju izpostavil Anton Baležek, župan Občine Lendava. Lendavo so podprla sosednja mesta, občine in regije, s tem pa dobiva projekt regijsko in čezmejno dimenzijo. 

Projekt Lendava - Evropska prestolnica kulture 2025 (Lendava – EPK 2025) so v Lendavi nekoliko širše zasnovali, niso se osredotočili zgolj na kulturno dogajanje in ustvarjanje ter investicije v kulturne ustanove, ampak bodo vključili tudi druga področja. Njihov cilj pa je, da se bodo rezultati poznali tudi na gospodarski rasti, razvoju turizma, v vsesplošnem razvoju in napredku ter da bodo mladi v tem mestu in regiji spet videli možnosti, je povedala Balažek.»Lendava je manjše mesto, ki temelji na sožitju in povezovanju različnih kultur, in to je lahko naša prednost,« meni župan ter oddaja: »Evropa niso samo velika mesta in kapital, ampak je potrebno v ospredje postaviti ljudi in sožitje, čemur jaz pravim kultura življenja.« Zato upajo, da bodo pri kandidaturi s svojo zgodbo ob podpori in pomoči sosednih mest in regij tudi uspešni in bodo prepričali Evropo.


ede49018d377792a903cf05f49333a52
A. Nana Rituper Rodež
Sodelovanje pri projektu so napovedali tudi predstavniki iz Občine Zalaegerszeg in Županije Zala.


Povedal je še, da Evropsko prestolnico kulture ne vidi kot politični projekt, ampak gospodarski, ter da se na kulturo ne sme gledati kot na področje, kamor se samo vlaga, temveč kot tisto, ki nam tudi veliko da, lahko dvigne samozavest in prispeva k razvoju.

0627f21b15d7cc664ec8a05686628429
A. Nana Rituper Rodež
Kulturni dom Lendava.


Ker so lahko skupaj uspešnejši, pa so Lendavo in njihov projekt podprli tudi novi partnerji, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. S tem kandidatura in projekt Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 dobiva regionalno in čezmejno dimenzijo.

8484eea9e31d007abb0b62a18a8c85f4
A. Nana Rituper Rodež
Priložnosti v sodelovanju vidijo tudi predstavniki iz Medžimurske županije in Občine Čakovec.


Dogovor o sodelovanju so v Mestni hiši podpisali s predstavniki Mestne občine Murska Sobota, Občine Čakovec in Občine Zalaegerszeg, k dogovoru pa so uradno pristopili tudi Svet Pomurske razvojne regije, Međimurska županija in Županija Zala.



Lendava - EPK 2025 epk Anton Balažek sodelovanje