vestnik

(LENDAVA) Ob odprtju Tednov vseživljenjskega učenja opozorili na lažni občutek vsevednosti

Jože Gabor, 3. 9. 2021
Jože Gabor
Odprtje Tednov vseživljenjskega učenja v Lendavi.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani je bila danes prireditev z odprtjem Tednov vseživljenjskega učenja, ki jih bodo zaključili 10. oktobra. Letošnji slogan spodbujanja in promoviranja učenja od otroštva pa do poznih let je: Učenje je življenje – naj krepi in radosti! Pred prireditvijo so pripravili tiskovno konferenco, na kateri so predstavili dogajanje v tednih vseživljenjskega učenja po vsej Sloveniji.

Gostiteljica nacionalnega odprtja je bila Ljudska univerza Lendava, pokrovitelj občina Lendava, pri organizaciji pa so sodelovali še občine Dobrovnik, Kobilje, Turnišče in Črenšovci, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Zveza Romov Slovenije in Zveza Preporod. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pisatelj, prejemnik nagrade Kresnik in učitelj na Dvojezični srednji šoli Lendava, Štefan Kardoš.

DSCF1004
Jože Gabor
Odprtje Tednov vseživljenjskega učenja v Lendavi.

Podelili tudi priznanja

Obiskovalce so nagovorili še državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Marija Ribič, direktor občinske uprave občine Lendava Mihael Kasaš, nacionalna koordinatorka Tedna vseživljenjskega učenja Zvonka Pangerc Pahernik in direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc. Na prireditvi so pripravili tudi kulturni program in podelili priznanja zglednim učečim se iz pomurske regije za leto 2021. To so: Urška Fartelj iz Murske Sobote, Laura Kovač iz Lendave, Cilka Jakelj iz Ljutomera, Ana Car iz Dobrovnika in Ferenc Horvath iz Lendave.


Do 10. oktobra bodo po vsej Sloveniji potekale različne aktivnosti, s katerimi bodo spodbujali učenje in organizirali skupne akcije. Nacionalni koordinator je Andragoški center Slovenije, za koordinacijo dogodkov po regijah pa skrbijo območni koordinatorji. Najbolj odmevni dogodki v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja so Parade učenje, dnevi učečih se skupnosti, ki bodo 15. septembra na 16 lokacijah po vseh slovenskih pokrajinah, je povedala nacionalne koordinatorka Tedna vseživljenjskega učenja Zvonka Pangerc Pahernik.

DSCF1042
Jože Gabor
Odprtje Tednov vseživljenjskega učenja v Lendavi.


Slavnostni govornik Štefan Kardoš je poudaril pomen kakovostnega izobraževanja, pa tudi opozoril na lažni občutek vsevednosti, ki je posledica sodobnih informacijskih tehnologij:»Milijarde informacij, ki so nam prek spleta dosegljive v vsakem trenutku in bliskovita hitrost njihovega širjenja nam vzbujajo lažni občutek, da smo vsevedni, da so na dosegu klika z miško na voljo vse resnice tega sveta, in da v enem samem hipu lahko cel svet seznanimo s svojo resnico. In v tem prepričanju trosimo v svet banalnosti in jih tudi spuščamo v svojo dnevno sobo. Resnica še ni bila nikoli tako dobro skrita, kot v naplavinah informacijskih smeti, kot je sedaj. Od nje nas odvračajo premeteni računalniški programi.«

tedni-vseživljenjskega-učenja štefan-kardoš lendava