vestnik

Lendava: Za čakanje deset tisoč evrov na mesec

Majda Horvat, 3. 3. 2019
Majda Horvat
Nastanitveni center v Lendavi je prazen, a država še plačuje najemnino. 
Aktualno

Velik del sredstev, ki jih slovenska država namenja za oskrbo in integracijo migrantov, prejmejo domača podjetja ter državni uslužbenci za plače. 

Lani je bilo za delovanje Urada za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) namenjenih 5,6 milijona evrov. Med deseterico največjih prejemnikov je še vedno tudi podjetje Avto Krka, čeprav so šotore za sprejemno-nastanitveni center za migrante na njegovem zemljišču v Lendavi pospravili že novembra 2017.


V uradu so nam povedali, da se najemna pogodba še vedno sklepa za vsak mesec posebej in se avtomatično podaljšuje za vsako naslednje enomesečno obdobje, nanaša pa se na pokrito halo z vstopnim hodnikom in stopniščem ter na del zemljišča. Zakaj država plačuje najemnino za nekaj, česar sploh ne uporablja, nam v UOIM niso pojasnili, ampak le zapisali, da je bila pogodba, o kateri sprašujemo, sklenjena 29. oktobra 2015 med ministrstvom za notranje zadeve in Avto Krka ter z aneksom k pogodbi 1. junija 2017 prenesena na UOIM. Avto Krka je na tej osnovi od decembra 2015 do februarja letos za oddajanje nepremičnine in povračilo stroškov prejela od države več kot 466 tisoč evrov (od tega 133 tisoč evrov od marca lani do februarja letos). To pa je 165 tisoč evrov več, kot je znašala kupnina, ki jo je Avto Krka plačala za nakup teh nepremičnin v stečajnem postopku avtoprevozniškega podjetja Integral. Država torej vsak mesec plačuje dobrih deset tisoč evrov za prazen nič oziroma za ohranjanje pokrite hale in dela zemljišča v pripravljenosti.

dfeac9fae110ebb942110a551274a9ef
Nataša Juhnov


Kot smo že večkrat poročali, je Avto Krka nepremičnine v Lendavi kupila aprila 2015 za približno 300 tisoč evrov, vendar obstoječih objektov nikoli ni uporabljala. Ograjeno zemljišče in objekti so zanjo zdaj naložba, saj so na zelo zanimivi lokaciji ob vstopu v industrijsko cono približno dvesto metrov od uvoza na avtocesto.

Nataša Juhnov
lendava migranti avto krka
Kaj zdaj berejo drugi