vestnik

Lendava za EPK 2025: "Razvijajo se tista mesta, v katerih se razvija kultura"

Jože Gabor, 18. 5. 2018
Jože Gabor
Lendava bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture 2025.
Aktualno

Na današnji tiskovni konferenci v prostorih lendavske občine so govorili o pripravah na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 in razstavi grafik ruskega slikarja Marca Chagalla z naslovom Stvarjenje in Biblija na lendavskem gradu.

Priprave na kandidaturo potekajo po načrtu, je povedal župan občine Lendava Anton Balažek. Namen projekta je spodbujanje bogastva in raznolikosti kultur ter pripadnost skupnemu kulturnemu prostoru: »Naš namen ni toliko, da bi pri kandidaturi tekmovali z drugimi, ampak da tekmujemo sami s sabo. Okolje želimo narediti bolj prijazno za mlade, dvigniti kakovost bivanja ljudi.«



Vodja programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025 Aleš Šteger je dodal, da so naredili program na področju kulture in bodo v prihodnje tudi intenzivirali aktivnosti. Ugotovili so, da v občini obstaja velik potencial kakovostnih vsebin in idej. Program investicij na področju kulture v mestu je z ekipo pripravil nekdanji dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič, ki je poudaril, da se razvijajo tista mesta, v katerih se razvija kultura, tudi kultura prostora.

3252d124881aca1de7f3f7037c27ae8d
Jože Gabor
Lendava bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture 2025.


V razstavnih prostorih na lendavskem gradu so lani našteli več kot 27 tisoč obiskovalcev, je povedal direktor Galerije - Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. S ciklom razstav Velikani svetovne umetnosti so začeli leta 2009, lani pa si je razstavo del Salvadorja Dalija ogledalo rekordnih dvajset tisoč obiskovalcev. Obiskovalci prihajajo tudi iz Madžarske, vse več pa jih je tudi iz Hrvaške in Avstrije. Mark Chagall, katerega dela si lahko ljubitelji likovne umetnosti ogledajo na lendavskem gradu, je eden največjih slikarjev dvajsetega stoletja, pravi kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka Katarina Mohar. Razstava v galeriji lendavskega gradu se osredotoča na njegov grafični opus s 135 deli iz zbirke zasebnega arhiva Riharda H. Mayerja iz Bamberga v Nemčiji.

bd948bc945818daca529f4143bcdb568
Jože Gabor
Lendava bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Jože Gabor
Lendava bo kandidirala za Evropsko prestolnico kulture 2025. 
Evropska prestolnica kulture lendava
Kaj zdaj berejo drugi