vestnik

Lendavčanka postala mladi up leta 2021

Vestnik.si, STA, 19. 12. 2021
Občina Lendava
Pia Novak
Aktualno

V sklopu projekta Mladi upi sta Zavarovalnica Triglav in zavod Vse bo v redu na razpisu izbrala nadarjene mlade, ki bodo prejeli finančna sredstva. Podprli bodo šest športnikov, enega parašportnika ter šest umetnikov, ki poleg talenta izkazujejo ambicije in stremijo k vrhunskim uspehom. Med njimi je tudi operna pevka Pia Novak iz Lendave.

V projektu, ki poteka devetič zapored, je komisija izbrala 13 mladih. Za mlade upe 2021 so tako izbrali biatlonko Leno Repinc, šahista Jana Šublja, športno paraatletinjo Lejo Glojnarič, atleta Vida Botolina, kajakaša na divjih vodah Jana Ločnikarja, kajakaša na mirnih vodah Jakoba Stojanovića, balerino Lano Klemen, jazz pianista Matica Štembergerja, pianista Dejana Romiha, operno pevko Pio Novak, likovnega in literarnega ustvarjalca Nika Škorjanca, saksofonistko Nejo Anderle ter preko spletnega glasovanja izbrano športno plezalko Saro Čopar.

Kdo je Pia Novak? 

Novakova je dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, smer petje. "Priznam, da mi je to, da bom uspešna na sprejemnih izpitih za vpis na to šolo, bila moja največja želja. Uspelo mi je in sedaj po treh letih šolanja na Konservatoriju lahko z velikim veseljem povem, da so se mi vrata v svet klasične glasbe in opere nasploh, odprla šele tukaj. Pod budnim očesom profesorice Vasletove, ki me vodi skozi svet klasičnega petja in tehnike petja sem pri sebi zagotovo naredila izredno velik napredek, tako v osebnostnem razvoju kot v sami tehniki petja," je povedala Prekmurka v predstavitvi. Njen glavni cilj je postati uspešna sopranistka, ker pa rada združuje petje z igro si želi nadaljevati šolanje v smeri, kjer lahko dela na popolni kontroli nad glasom in tehničnem znanju, kot tudi nad igro in telesom. 

pia-novak, sopranistka
Tomaž Galič
Pia Novak.

Skupaj so v projektu Mladi upi doslej podprli 114 mladih talentov. Za nekatere izmed njih je zmaga na razpisu Mladi upi priložnost, da se prvič predstavijo širši javnosti, mladim pa tudi po akciji stojijo ob strani. Na razpis Mladi upi se vsako leto prijavi več kot 50 talentiranih mladostnikov, ki kljub izjemnim dosežkom za nadaljnje uspehe potrebujejo dodatno podporo, so sporočili iz zavarovalnice.

Zmaga na natečaju mladim ne prinese le finančnih sredstev, ampak jim omogoča tudi dodatne storitve ali opremo za delo. S tem pa se pomoč ne zaključi, saj mlade upe vsako leto pozovejo, naj se potegujejo za sponzorska sredstva Zavarovalnice Triglav, ki jih prejmejo, če so uspešni v nacionalnem ali mednarodnem okolju.

mladi zavarovalnica razpis pia-novak
Kaj zdaj berejo drugi