vestnik

Lendavski dijaki na izmenjavi na Poljskem

, 8. 5. 2019
Arhiv šole
Dijaki so si ogledali tudi Gdansk.
Aktualno

Dvojezična srednja šola Lendava sodeluje v mednarodnem projektu izmenjav Erasmus+ Building Bridges, ki ga financira Evropska unija. Četrta izmenjava v okviru projekta je bila na Poljskem.

Zadnje izmenjave, ki je potekala v mestu Kartuzy, nedaleč od Gdanska na severu Poljske, so se udeležile štiri lendavske dijakinje, in sicer Patricija Pahor, Rahaela Robič, Barbara Tivadar in Kaja Žižek. Osrednja tema srečanja so bile integracije. Doslej je na izmenjavah sodelovalo dvanajst dijakov iz Lendave, vedno ob spremstvu dveh profesorjev šole, naslednje leto pa bo sklepni del projekta, ko bodo dijaki prišli na izmenjavo v Lendavo. Ob slovenski sodelujejo v projektu še šole iz Španije, Nemčije, Avstrije in Poljske.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.


acff01bd74e9d6d037e40432c94a75e4
Arhiv šole
Osrednja tema tokratne izmenjave so bile integracije.


Dijaki, ki so doslej sodelovali na izmenjavah, pravijo, da so te na njih pustile močan vtis, pridobili pa so si tudi veliko novega znanja in izkušenj. Na Poljskem so bivali šest dni, v tem času so spoznali nove prijatelje ter državo z njeno kulturo, zgodovino in kulinariko. Dijaki iz petih držav so se pogovarjali v angleškem jeziku. Ogledali so si tudi mesto Gdansk, ki velja za poljski Amsterdam. Naslednje leto se bodo potrudili, da bi dijakom iz drugih držav predstavili Lendavo in Slovenijo, sploh, ko jih bodo gostili v njihovem mestu. Dijaki, ki so sodelovali na izmenjavah v drugih državah, bodo ob tem poskrbeli, da bodo v času izmenjave v Lendavi gostje iz drugih držav prenočili na njihovih domovih.

Arhiv šole
DSŠ Lendava erasmus+ poljska