vestnik

Lendavski festival Vinarium letos ponuja še več

Vestnik, STA, 20. 8. 2019
Nataša Juhnov
Bogračfest Lendava.
Aktualno

Lendavski festival Vinarium, ki se bo začel v soboto, tudi letos povezuje tri prepoznavne lendavske prireditve, tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, Bogračfest in Lendavsko trgatev ter z množico spremljevalnih prireditev prinaša še večjo ponudbo kot lani.

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, se v Lendavi v zadnjih letih uveljavlja Festival Vinarium, ki letos prvič združuje dve kulinarični in etnološko prireditev.

V festivalsko dogajanje bodo prvič umestili tudi mednarodno tekmovanje v kuhanju ribje čorbe ter ga obogatili z mednarodnim folklornim festivalom in večernimi koncerti, poroča STA. Na tekmovanju bodo lahko obiskovalci tradicionalno jed Panonske nižine poskusili ali se preskusijo v njenem kuhanju, prireditev pa sicer že leta organizira madžarska narodna skupnost občine Lendava.

Judit Vida Törnar, predsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupn...
Osebni arhiv
Judit Vida Törnar, predsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti



V nedeljo bodo pripravili 3. tek Vinarium, ko bodo tekli na razgledni stolp, od 26. do 29. avgusta pa bodo etnološki večeri s kulturo in kulinariko. Na njih se bodo predstavila hrvaška, prekmurska, romska in madžarska društva ter ponudila tradicionalno kulinariko in glasbeno-kulturni program. 30. avgusta se bo predstavila skupina džeZZva, 1. septembra pa bo koncert Violina hebreica. Nastopila bo Inga Ulokina z gosti, s čimer se Lendava pridružuje projektu Evropski dnevi judovske kulture, v katerega se vsako leto vključujejo organizatorji iz okoli 30 držav.

5cce0fe8ceb23cb584aaaad4144b8da5
Nataša Juhnov
Bogračfest Lendava.

Na Bogračfestu se bo pomerilo okoli 100 ekip

Bogračfest, največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, bo 31. avgusta v starem mestnem jedru. Pomerilo se bo okoli 100 ekip, ob zabavnem programu bodo v mestnem parku posebej poskrbeli za otroke. V muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva bodo odprli zgodovinsko razstavo o Miaelu Hadiku.

Drugega septembra bo dan stolpa Vinarium, ene najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Sloveniji. Od 2. do 6. septembra bodo v kulinarični ulici predstavitev domačih društev, koncert klasične sodobne glasbe in večer lendavskega vina. 6. septembra pa bodo odprli likovno razstavo Christo & Jeanne Claude, ki je letošnja druga v ciklu velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu. Gre za najbolj znana umetnika "prekrivanja" umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij. Festival bodo sklenili s 40. Lendavsko trgatvijo, etnološko-kulinarično prireditvijo, na kateri v povorki skozi mesto predstavijo običaje, opravila in noše.

Novinarska konferenca - Predstavitev turisticno-kulturnih dogodkov v okv...
Osebni arhiv
Novinarska konferenca

turizem občina festival
Kaj zdaj berejo drugi