vestnik

Lepotica vresa za zdrava telesa

Simona Golob Polič, 3. 10. 2018
Simona Golob Polič
Aktualno

Zeliščarji so jo v srednjem veku zelo priporočali, potem pa jo je iz pozabe rešil šele Kneipp, ki je to cvetoče zelišče predpisoval za razkuževanje sečnih poti, proti revmatizmu in za čiščenje krvi.

Sivo meglo jesenskih juter čez dan pobarvajo še topli sončni žarki, ki so v začetku jeseni tako nežni in polni kot v nobenem drugem mesecu, zlato rumena, oranžna, rdeče-rjava barva se objemajo z rožnato barvo jesenske vrese, ki nas s svojo barvito lepoto in nežnostjo napolni z energijo in nam prinaša srečo.



Jesenska vresa, lat. Calluna vulgaris, je večletna vedno zelena plazeča se grmovnica, velikosti do 60 cm, cvetovi so majhni zvonasti, rastejo v grozdastih socvetjih, v različnih rožnatih odtenkih, ki prehajajo v rdečo in vijolično barvo, lahko so tudi beli ali rumeni. Plodovi dozorijo novembra, to so majhne okrogle kroglice, velikosti do 2 mm. Listi so igličasti, drobni in se prekrivajo, poleti so zelene, pozimi pa rjavo-rdeče barve. Koreninski sistem se močno razraste, je odlična pokrovna rastlina.
Skozi čas se je vrese oprijelo veliko ljudskih imen: navadni vresek, kravje resje, erika, rdeči res, resa, resje, vres, vresek, vresje, vreskec, žrnovec.

Sorodnica borovnic in brusnic

Jesenska vresa spada med vresovke, v to družino spadajo tudi borovnice in brusnice. Dobro uspeva na kislih tleh, na svetlih in toplih legah, zato jo najdemo v svetlih gozdovih, na pašnikih, močvirjih, razširjena je po vsej Evropi. Dobro prenese nizke temperature, sneg, sušo, sonce. Ne uspeva pa na apnenčastih tleh. Je nezahtevna in hvaležna rastlina, vsako pomlad jo porežemo, s tem spodbudimo bolj gosto rast. Cveti od avgusta do novembra, v tem času jo tudi nabiramo. Uporabljamo rastlino v cvetu, lahko je sveža ali posušena. Nabiramo cvetoče vršičke, velike 5 do 10 cm, okoli poldneva in jih posušimo na senčnem in toplem mestu. Posušeni cvetovi morajo ob sušenju ohraniti svojo naravno barvo. Nabrane poganjke sušimo cele, na manjše koščke jih zdrobimo tik pred pripravo čaja.


Vresa vsebuje fumarinsko, citronsko, čreslovo kislino, karotin, rudninske snovi, kalcij, kremenčevo kislino, erikolin in druge zdravilne učinkovine.
Jesensko vreso so cenili že zeliščarji v srednjem veku, priporočali so jo pri rahitisu, težavah z želodcem, kot sredstvo proti driski in pri vnetjih sečnega mehurja. Nato je vresa kot zdravilna rastlina prišla popolnoma v pozabo in šele Kneipp je začel spet hvaliti to cvetoče zelišče za razkuževanje sečnih poti, proti revmatizmu in za čiščenje krvi.
Dandanes uživa vresa sloves naravnega zdravila pri zdravljenju revme, deluje blažilno pri išiasu, pri protinu, saj pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa, pomaga pri boleznih vranice, mehurja in ledvic, pri ledvičnih kamnih in pesku, pri težavah s prostato, čisti kri, s tem pomaga pri zdravljenju različnih težav s kožo. Umirja in deluje proti nespečnosti, saj čaj iz cvetov vrese rahlo uspava. Pomaga pri prehladu, kašlju in bronhitisu. Zunanje jesensko vreso uporabljamo kot čajni preliv pri bolečinah v očeh in očesnem vnetju.

Na vrtu in v lončku

Vrese in rese, mnogi mislijo, da je to ista rastlina, kar je zmotno; v bistvu gre za dve povsem različni rastlini, ki cvetita podobno in v enakih barvah cvetov, razlikujeta pa se v različnem času cvetenja, rese cvetijo spomladi, vrese pa v jeseni, tudi oblika listov in rasti je različna. Sta pa obe rastlini enako uporabni v ljudskem zdravilstvu.

Jesenska vresa ima veliko nektarja, rade jo obiščejo čebele, in vresov med, ki je precej temne barve ima v primerjavi z drugimi vrstami medu močno antibakterijsko delovanje, zaradi česar je zelo priljubljen in cenjen.
Rastlina odlično uspeva tako na vrtu kot v lončkih na balkonu ali terasi. Tako imamo zdravilno rastlino vedno pri roki in hkrati je vresa s svojim bujnim barvnim cvetjem čudovit okras naših domov. Cvetovi vrese bodo obogatili mila, če jih delate sami in so pogosta sestavina v organskih kozmetičnih izdelkih, od balzamov za lase do čistilnih tonikov za kožo.
Nekoč so iz gosto rastočih poganjkov vrese izdelovali metle za ometanje krušnih peči.
V današnjem času še vedno po nekod v Evropi verjamejo, da ta rastlina prinaša srečo. Dajejo jo pod vzglavnike, ker naj bi se človeku potem uresničile lepe sanje. Naj tudi vam vresa prinese veliko sreče.
dr. narava vresa
Kaj zdaj berejo drugi