vestnik

Let ptic ujed nad Beltinci

Jože Gabor, 5. 11. 2018
Jože Gabor
Dragan Zemljič je obiskovalcem srečanja predstavil planinskega orla, kragulja in sokola selca. fotografija jože gabor
Aktualno

Člani Sokolarskega društva Pomurja so iz pokrajine ob Muri in z drugih območij vzhodne Slovenije

Na grajskem dvorišču v Beltincih so lahko ljubitelji ptic enajsto leto zapored občudovali ptice ujede, ki so jih na srečanje prinesli sokolarji iz Avstrije, Italije, Hrvaške in različnih krajev Slovenije.
Odprtje enajstega lova s sokoli v Pomurju je organiziral Zavod za turizem in kulturo Beltinci v sodelovanju s Sokolarskim društvom Pomurja in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Ptice so med prireditvijo mirno sedele na rokah svojih lastnikov. Lov s sokoli je zelo stara oblika lova, ki jo je Unesco razglasil za nematerialno svetovno kulturno dediščino, so povedali na dogodku.

Sokolarstvo je kulturna dediščina

Predsednica Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed Vilma Alina Šoba je povedala, da nekatere ptice ujede, ki so jih predstavili, živijo tudi v naravnem okolju v pokrajini ob Muri in okolici. »Sokolarstvo je starodavna oblika sožitja med človekom in ptico. Sokolarje družijo znanje o sokolih in drugih pticah ujedah, ljubezen do ptic ujed ter ljubezen do narave. Če tega ne bi bilo, se sokolarstvo ne bi ohranilo do danes.« Slovenska sokolarska zveza je članica mednarodne zveze, ki ima člane iz več kot petdesetih držav. Tradicija sokolarstva je stara nekaj tisoč let. Lov s sokoli je edinstven dogodek v Sloveniji, je povedala direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Elica Horvat. »Razlogov, da vsako leto organizirajo srečanje prav v Beltincih, je več. Prvi je, da so v nižinskem naravnem okolju v okolici kraja izjemno ugodne razmere za lov s sokoli. V naselju ima sedež Sokolarsko društvo Pomurja, tu pa je tudi sedež lovišča s posebnim pomenom Fazan,« je pojasnila Horvatova.

Znanje, trud in ljubezen do ptic

Različne vrste ptic ujed, ki so po predstavitvi letele nad Beltinci in okolico, je predstavil predsednik Sokolarskega društva Pomurja Dragan Zemljič. »Lovili bomo s tremi vrstami ptic ujed. To so kragulj, sokol selec in planinski orel, ki je največja ptica, za katero skrbijo in z njo lovijo sokolarji.« Vzgoja ptic ujed zahteva veliko truda in znanja, pogoj pa je ljubezen do ptic in narave. V Sokolarskem društvu Pomurja so lastniki ptic ujed iz pokrajine ob Muri, pa tudi iz sosednjih pokrajin vzhodne Slovenije. Predsednik Zveze lovskih društev Prekmurje Ludvik Rituper je dejal, da sta človek in ptica že tisočletja živela v sožitju in sodelovala.
Po odprtju enajstega lova s sokoli so organizatorji obiskovalce pogostili s fazanjo juho in beltinskim langašem, za kar so poskrbeli člani Turističnega društva Beltinci in gostišče V grajskem stolpu.
Jože Gabor