vestnik

Letos naj bi zaslužili pol milijona evrov

Majda Horvat, 9. 5. 2022
Nataša Juhnov
Letošnji obseg poslovanja bo višji zaradi nove turistične atrakcije Zipline Vinarium.
Aktualno

Turistična zveza Lendava vabi z upravljanjem obeh objektov, ki sta v lasti Občine Lendava, krepi svojo vlogo – Janez Somi ostaja predsednik, ta naj bi imel večja pooblastila

Razgledni stolp Vinarium je eden najbolj obiskanih turističnih objektov v državi. Po šestih letih obstoja ga je 27. septembra lani, prav na svetovni dan turizma, obiskala 500.000. obiskovalka. Do sredine lanskega leta sta bila upravljanje stolpa in organizacija dogodkov z marketingom razdeljena med Turistično zvezo Lendava vabi (TZLV) in Zavodom za turizem in razvoj Lendava, nato pa je Občina Lendava kot lastnica objekta vse to prenesla na TZLV. Konec lanskega leta je zveza postala tudi upravljavec stolpa za nadaljnjih pet let.
TZLV je registrirana kot nepridobitna organizacija, ki združuje in povezuje društva, organizacije in pravne osebe z namenom pospeševanja in razvoja turizma v občini, njeno delovanje pa je v javnem interesu. Prav z upravljanjem razglednega stolpa je lani ustvarila skoraj 344 tisoč evrov prihodkov, od tega dobrih 29 tisoč evrov z izvajanjem nepridobitne dejavnosti. Odhodki so znašali skoraj 360 tisoč evrov, ob popravkih vrednosti obratnih sredstev pa ustvarjeni presežek skoraj 16 tisoč evrov.

zipline-vinarium, vinarium, lendava, janez-magyar, cene-prevc
Vanesa Jaušovec
Letošnji obseg poslovanja bo višji zaradi nove turistične atrakcije Zipline Vinarium.


Dodatno bodo zaposlili pet ljudi 

Letošnji obseg poslovanja bo zaradi nove turistične atrakcije Zipline Vinarium, ki jo je občina prav tako zaupala TZLV, višji. Pričakovani prihodki naj bi znašali skupaj 524 tisoč evrov, odhodki 513 tisoč evrov, ustvarjeni presežek pa naj bi bil deset tisoč evrov. Z zagonom jeklenice bo TZLV povečala tudi število zaposlenih. Do sedaj jih je bilo sedem, za potrebe obratovanja jeklenice še dodatnih pet. Povečanemu številu zaposlenih in obsegu poslovanja morajo slediti tudi nekatere spremembe pri delovanju. 

7adf20401710b1348e442bdf5796e112
Nataša Juhnov
Z zagonom jeklenice bo TZLV povečala tudi število zaposlenih.


Spremembe v statutu

Na skupščini, ki so jo izvedli 26. aprila, so člani že imeli na mizi predlog novega statuta, vendar o njem niso odločali, ker s predlaganimi spremembami predhodno niso bili seznanjeni.
Primerjava veljavnega statuta, ki ga je skupščina nazadnje potrjevala marca 2019, in predlaganega je pokazala, da naj bi v prihodnje pet članov izvršnega odbora od skupaj sedmih imenoval predsednik sam, skupščina pa bi njegov predlog samo potrjevala. Dve mesti zasedata predsednik in podpredsednik. Zdaj člane izvršnega odbora volijo na skupščini. Na novo bi bila opredeljena tudi javnost delovanja TZLV. Za zagotovitev javnosti, torej tudi za dajanje informacij, naj bi bil odgovoren predsednik. Javnost delovanja bi se lahko omejila, kadar bi bilo to potrebno zaradi varovanja poslovne skrivnosti ali drugih podatkov, ki po zakonu niso javne narave. Gre torej za predlog, s katerim bi se povečala pooblastila predsednika.
Predvidene so tudi spremembe izvajanja dejavnosti. Zdaj lahko TZLV za izvajanje pridobitne dejavnosti ustanovi gospodarsko družbo ali poveri opravljanje tega drugi osebi na osnovi zakupne ali sorodne pogodbe. Predlog sprememb statuta možnosti zakupa ne predvideva, ostaja samo možnost ustanovitve gospodarske dejavnosti.

fce4a0d7729b6cf9803ab375ba3ed365
Nataša Juhnov
Janez Somi


Janez Somi znova predsednik

Na skupščini TZLV so redni člani, teh pa je 13, znova podelili dveletni mandat dosedanjemu predsedniku Janezu Somiju. Protikandidata ni imel, za izvolitev pa se je predlagal sam. Kljub temu da je že marca 2019, ko je nazadnje prevzel predsedniško mesto, napovedal, da je to njegov zadnji mandat. 

vinarium-lendava vinarium