vestnik

Suša je že naredila svoje, letos tanjša rezina kruha

Timotej Milanov, 7. 5. 2020
Nataša Juhnov
Žetev. Slika je simbolična.
Aktualno

V prejšnjih tednih je v Pomurju prišlo do vodnega stresa, pri čemer je bilo več kot 60 litrov primanjkljaja vode na kvadratni meter.

Tudi letos je suša naredila svoje, pravi Zita Flisar Novak, specialistka za poljedelstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Murska Sobota. Suše in ujme so v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb po celotni Evropi vedno bolj pogost in pričakovan pojav, poudarja Flisar Novakova in pove, da bomo s tem morali živeti ter se razmeram prilagajati. Tudi v prejšnjih tednih je v Pomurju prišlo do vodnega stresa, pojasnjuje, pri čemer je bilo več kot 60 litrov primanjkljaja vode na kvadratni meter. Zemljo izsušuje tudi veter, kar še dodatno vpliva na rastline. »Žita se niso razraščala, da bi imela veliko klasov, kar pomeni, da bo letos pridelek slabši. Tudi gnojila niso delovala, kot bi morala,« pravi Flisar Novakova, ki dodaja, da se je kljub temu s pravilno tehniko obdelave zemlja dala pripraviti za setev, tako je bila posejana tudi večina koruze. Setev je bila nekoliko manj uspešna tam, kjer so zemljišča slabše obdelana. Manjše količine padavin so omogočile vznik koruze, ki je za zdaj v dobrem stanju, bo pa, kot pravi, za nemoteno rast potrebne več vlage, enako tudi za buče in sojo, če ne bodo rastline zaostale v rasti. V svetu zato kmetovalcem svetujejo, naj prehajajo na tako imenovano ohranitveno kmetovanje in obdelavo tal, pri kateri žetveni ostanki ostanejo na površini, tako zemlja ostane vedno pokrita, da je ne prizadenejo vetrne in vodne erozije, hkrati morajo biti vedno vsaj tri kulture v kolobarju. »Letošnje stanje je slabše v primerjavi s tistim v prejšnjih letih, saj suša traja že od zime. Prav tako letos ni bilo snega, ki bi namočil zemljo, kar bo vplivalo tudi na podtalnico.« Pri pridelavi vrtnin in krompirja je potrebno namakanje kot tehnološki ukrep, brez katerega po besedah Flisar Novakove ne moremo več načrtovati intenzivne proizvodnje v vrtnarstvu.

krašči, kmetijstvo, suša
Nataša Juhnov
Ob pomanjkanju padavin zemljo še dodatno izsušuje veter, kar povzroča preglavice pomurskim kmetovalcem.

Realno stanje se bo pokazalo ob košnji in žetvi

Če območje Pomurja v kratkem ne dobi obilnejših padavin, lahko pričakujemo na področju pridelave hrane in krmnih rastlin za živali katastrofo, piše v analizi, ki jo je pripravil specialist za travništvo in pridelovanje krme pri KGZ Stanko Kapun s sodelavci. Območje Pomurja je v zadnjih štirih mesecih dobilo samo 78,2 litra padavin na kvadratni meter, piše v analizi, posledice suše se že kažejo na trajnih in sejanih travinjah ter na ozimnih žitih in jarinah. »Prizadete so tudi zelenjadnice. Vznik jarin je bil slab. Občutne posledice čutijo posevki ozimnih žit predvsem na bolj prodnih tleh, slabo pa kaže absolutnim in relativnim travinjam, saj je travna ruša za ta čas nizke in redke rasti. Pričakujemo, da bodo posamezne vrste trav začele hitro prehajati v generativno razvojno fazo, kar bo imelo negativen vpliv na kakovost voluminozne krme. Pridelek zelinja ob prvi košnji bo nizek,« pišejo. Pri tem med drugim še poudarjajo, da na območju, ki ga pokriva gornjeradgonska izpostava, ozimna žita in oljna ogrščica za zdaj ne kažejo velike prizadetosti, ta je v najslabšem primeru 20-odstotna. »Težave pa so na Apaškem polju in v obmurskem delu, kjer je posejanih okoli 100 hektarjev ozimnih žit in v teksturni sestavi tal prevladujeta pesek in prod. Z gotovostjo lahko trdimo, da je na teh območjih nastala več kot 30-odstotna škoda.« Na območju soboške in lendavske izpostave je suša najbolj prizadela trajno travinje, ozimna žita, jarine, zelenjadnice in oljno ogrščico. »Na trajnih travnikih bo izpad pridelka prve košnje okoli 70-odstoten.

Vse poljščine in zelenjadnice so najbolj prizadete na bolj prodnih tipih tal, in sicer v trikotniku med Rakičanom, Beltinci in Turniščem, kjer v teksturni sestavi tal prevladujeta prod in pesek. Območje izpostave Ljutomer je prav tako najbolj prizadeto v obmurskem delu, kjer prevladujejo lahka tla. Prizadete so vse poljščine, nekaterih jarin kmetje niso niti posejali,« še pišejo v analizi in pri tem opozarjajo, da so v poročilu o suši navedene le ocene, do realnih podatkov bodo prišli šele ob košnji, žetvi in pospravljanju zelenjadnic.

kmetijstvo suša žetev